Witbier vs. Weissbier 2020-04-02
Witbier VS Weissbier
Egykutya! - mondanád. Nem teljesen, vagyishogy egyáltalán nem. Tudom, mennyire nem könnyű felszínen maradni a búzasörök végtelen tengerében, ezért szeretnék egy kis mentőövet nyújtani, hogy a pultnál állva igazi profiként válassz.
Weissbier
A Weissbier vagy Weizen („Fehér sör”) eredetileg Bajorországból származik. Nevével ellentétben valójában hivatalosan fehér szín nem létezik a söröknél, ezt a megkülönböztetést a sötéttel szembeni elkülönítésre találták ki.
A német történelemben kutatva több utalást is találni a búza erjesztéséről, amik egészen Kr. e. 800-ig nyúlnak vissza. Jelentőssé az 1500-as években vált, amikor a bajor tisztasági törvény alapján kizárólag árpamalátából, vízből és komlóból észíthették a sört. Még mielőtt elítélnénk a törvény alkotóit tudatlanságukért, szükséges megjegyeznem, hogy akkoriban ismeretlen volt számukra az élesztő szükségessége az erjedéshez, azt 1876-ban Pasteur írta le először. A búza sörhöz való felhasználása ekkoriban német területen privilégiumnak számított.
Ezek a felső erjesztéssel készült, majd palackban érlelt ale-k a hivatalos előírások szerint minimum 50% malátázott búzát kell, hogy tartalmazzanak – igaz vannak kivételek, pl.: Berliner Weisse.
Witbier
Belgium hivatalos búzasöre.
A bajor tisztasági törvény alól mentesülve a XVIII-XIX. századra vált Belgium egyik legmeghatározóbb sörévé. Majd a XX. század elején lezajló ’lager forradalom’ során háttérbe szorult a gyártásuk. Reneszánszát egyértelműen a Hoegaarden-nek köszönhetjük, a belga búza sikere a ’60-as évektől töretlen.
A witbier szűretlen, felső erjesztésű, palackban érlelt búza alapú sör. A 30-60% közötti malátázatlan búzatartalom mellett harmonikusan aromás ízt kiváltó belga típusú élesztőt alkalmaznak az eljárás folyamán. Komlózásában a Weizen-hez hasonló, mindkettőé alacsony, alig érezhető. A itbier különlegessége a hozzáadott curacao narancshéjban és a korianderben rejlik.
Összegezve
A búza teszi savanykássá ezeket a söröket. Láthatóan nem áttetszőek, sőt gyakran opálosak, mivel általában nem szűrik. (Bár a Weissbiernek van szűrt változata is, és előfordul, hogy a barna búzasört (Dunkles Weizenbier) barna ”fehér” sörnek (Dunkles Weissbier) nevezik .) Az élesztő és a búzakeményítő adja a zavarosságot. Azonban ne feledd, ízük mindig az alkalmazott élesztő fajtájától és a fűszerezéstől függ!
| Witbier | Weissbier |
Szín | Fehéres szőke | Halvány borostyános |
Hab | Alacsonyabb, tartós | Valamivel krémesebb és magasabb |
Illat |
|
|
Íz |
|
|
Fogyasztási hőmérséklet | 3-5 °C | 6-8 °C |