Ale Camino - Epilógus 2021-04-05
Köszönöm kitartásotokat, együtt végig zarándokoltunk az Ale Caminon.
4 ország 10 sörfőzdéjének 22 sörét kóstoltuk meg és megtudtunk egy keveset ezen kolostorok, apátságok és a sörfőzdék több évszázados történetéről.
Bízom benne, hogy felkeltettük érdeklődéseteket mind a sörök, mind a kulturális értékek iránt, érdekesnek találtátok az információt és élvezetesnek találtátok a söröket az egyes állomásokon.
Kulturális és kulináris is volt az utazás, még ha a virtuális térben zajlott is. Egy olyan időszakban, amikor bár nem olyan mértékben, mint a szerzetesek, de nagyon sokan befelé fordultunk, visszavettünk a tempóból, hiszen lehetőségeink korlátozottak. Megerőltetőbb, de sokkal izgalmasabb lenne, lett volna mindezt személyesen végig járni. Remélem, erre is sort tudunk majd keríteni.
Érdekes volt látni az apátságok hálózatát, milyen módon kapcsolódnak egymáshoz, hogyan segítették egymást, milyen befolyásuk, példájuk volt a másik apátságra-sörfőzdére.
Csak a sörfőzést nézve a Mont des Cats a kiindulópont, ahonnan kivált szakadár szerzetesek Westvleterenben letelepedve az apátságban sörfőzdét is alapítottak. Innen mentek szerzetesek a Chimay-hez, akik aztán a tudás megosztásának fontos szereplőivé váltak. Ők voltak az elsők, akik tudatosan promótálták és promótáltatták a saját apátsági sörüket és ezzel általában az apátsági söröket is. Rájuk figyelve kapott motivációt a Westmalle az értékesítés beindításához. A Chimayhez mentek tanulmányútra az Orval szerzetesei a múlt század ötvenes éveiben. A Chimay segítette a 2. világháború után a Rocheforte-ot, amikor minőségi problémáik voltak. 2011 óta pedig a Chimay főzi a Mont des Cats apátság sörét.
Ezzel a kör bezárult.
A sörök az alkoholos italok között a legösszetettebb ízvilágot képesek megjeleníteni. Az apátsági/trappista sörök ebben különösen jeleskednek. A kulcs ezeknél az apátsági söröknél az élesztő és az erjedésvezetés. Akár egyszerű, világos pilzeni malátából és cukorból/karamellből/kandiscukorból képesek ezeket a gyümölcsös-fűszeres ízeket elővarázsolni.
Az élesztőnél többen a saját, régóta használt élesztőjükre esküsznek, amelyek mára már természetesen steril körülmények között fenntartott laboratóriumi kultúrák formájában kerülnek a sörfőzdébe.
Remélem, hogy kedvet kaptatok egy-két sör megkóstolásához, újra kóstolásához, felfedezéséhez vagy újra felfedezéséhez.
Élvezzétek a söröket addig is, amíg egy új Ale Caminora indulunk izgalmas állomásokkal és jó sörökkel.
Örülnék, ha akkor is velem/velünk tartanátok.
Szervusztok, a viszontlátásra!