Belga búzasör - witbier

Létezik egy sörfőzési stílus, melynek gyümölcse az ember segítségére siet egy forró nyári napon. Könnyed, fűszeres, száraz, étvágygerjesztő és nagyon friss. Finoman savanykás, citrusos ízeinek köszönhetően elsőrendű szomjoltó. Ez a belga búzasör, más néven witbier azaz fehér sör. A sör főzéséhez használt két alapvető fűszer a koriander és a szárított narancshéj, de az egyedi ízvilág kialakításának érdekében számos egyéb fűszer is előkerülhet.

+ bővebben
Hol vásárolhatod meg: SörtérképOnline vásárlás

Belga búzasör - witbier ismertető

  A witbier, mint sörtípus a bajor tisztasági törvény alól mentesülve a XVIII-XIX. századra vált Belgium egyik legmeghatározóbb sörévé. Majd a XX. század elején lezajló 'lager forradalom' során háttérbe szorult a gyártásuk. Reneszánszát egyértelműen a Hoegaarden-nek (ejtsd: 'hugárden') köszönhetjük, azóta is töretlen a sikerük a világ minden részén. 

  A witbier szűretlen, felső erjesztésű, palackban érlelt búza alapú sör. A 30-60% közötti malátázatlan búzatartalom kihangsúlyozására aromás ízt kiváltó élesztőt alkalmaznak az erjesztés beindítására. Komlózása nagyon alacsony, alig érezhető, általában fűszeres és citrusos aromakomlók felhasználásával. A witbier különlegessége a hozáadott curacao narancshéjban és a korianderben rejlik. 

  A búza teszi savanykássá a witbiereket. A búzában alapvetően több kevesebb a keményítő és több a fehérje, mint az árpában, ez teszi lehetővé a hosszantartó robosztus habképzést. Láthatóan nem áttetszőek, sőt gyakran opálosak, mivel nem szűrik őket. Az élesztő és a búzakeményítő adja a zavarosságot. 


belga család witbier ivás közben

Belga Sörmester
A Belga Sörmester elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes, kulturált italfogyasztásnak. A szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk, és őket kiszolgálni nem tudjuk. Kérjük, nyilatkozz, hogy betöltötted-e már 18. életéved!
nem múltam el