Ale Camino- Tizedik állomás: La Trappe - Dubbel 2021-04-03
Sörútra keltünk és a mostani zarándoklatunk utolsó állomásán időzünk, mert érdemes, kitűnő sörökhöz van szerencsénk.
Érdekesen alakult a sörfőzde további története, miután az Artois sörgyárral való együttműködést befejezve ale söröket kezdtek főzni.
20 évig önállóan főzték a sört, aztán a szerzetesek megöregedtek és nem igazán volt kedvük és erejük sem a sörfőzéshez. 1999-ben azt találták ki, hogy a Bavaria holland sörgyár alapít egy kft-t és ez a kft bérli az épületet és a sörfőzde eszközeit és üzemeltetve azt főzi a söröket.
Ez aztán kiverte a biztosítékot a Nemzetközi Trappista Tanácsnál, ez a szervezet jogosult dönteni az Autentikus Trappista Termék megkülönböztető jelzés alkalmazásáról. Úgy találták, hogy a Bavaria és Koningshoeven közötti megállapodás túlságosan nyereségorientált és kereskedelmi jellegű, nem respektálja kellőképpen a trappista elveket, hiába főzik a sört az apátság falain belül. Így aztán a sörfőzde levette a logot a címkéről, de továbbra is Trappista sörként értékesítették a sört.
Közben azért keresték a kiutat a helyzetből. Átdolgozták a megállapodást, a szerzetesek aktívabban ellenőrzik a sörfőzde napi munkáját és rendszeresen dolgoznak néhány órát a sörfőzdében. Így aztán 2005 óta újra használhatják az Autentikus Trappista Termék jelzést.
Így természetesen a mai sör, a La Trappe Dubbel címkéjén is megtalálható.
A dombornyomott palackon a sárga gótikus boltozatot megidéző címke gótikus betűkkel a La Trappe és a Dubbelt jelző D betű. A hátcímkén az alkoholtartalom – 7 %, az alapanyagok – víz, árpamaláta, glükózszirup, komló, élesztő.
MEGJELENÉS
Hab: bézs színű, finompórusú, jó habtartósság
Szín: réz-mahagóni
Tisztaság: enyhén ködös, pici élesztő üledékből származó csomó
Illat: édes, karamell-maláta elsőként, gyümölcsös észterek - füge, datolya, aszalt szilva, enyhe komló, pörkölt maláta-melaszos, szegfűszeges illat, kicsit élesztős-fűszeres-szegfűszeges, pörkölt maláta is érezhető
Íz: pörkölt maláta és gyümölcsök együtt jelennek meg, aszalt szilva, datolya, majd karamell érezhető, ezután a komlókeserű, mellette cukros-csokoládés-szárított gyümölcsös komplex íz alakul ki. Au édes minden mögött megbújik, a pörkölt malátás kissé csokoládéssá teszi, a keserű is egy édeskés-kesernyés-szárított gyümölcsös komplex ízként jön elő.
Kortyérzet: határozottan a testesebb irányba csúszik el, érezhető az alkohol is, édeskés, enyhén keserű komlós lecsengés.
Nagyon kellemes, harmónikus, elegáns, a standardra jellemző Dubbel. A pilzeni, müncheni, karamell malátákból, cukorból és a komlóból kellemes, komplex ízt hoz elő a trappista élesztő.
2017/18/19-ben a European Beer Star versenyen ezüst, illetve aranyérmet kapott. Egy a szakemberek által is magasra értékelt Dubbel ez.
Találkozunk a következő sörnél, viszontlátásra!