Ale Camino - Nyolcadik állomás : Westmalle - Dubbel 2021-03-26
Sörútra keltünk és egy különleges helyre érkeztünk, a Westmalle apátság sörfőzdéjébe.
Persze virtuálisan, de máskor sem tudunk beljebb kerülni, mert a sörfőzde sem most, sem máskor nem látogatható. Kár, mert két modernkori trappista sörstílus megteremtése és sikerre vitele is a Westmalle apátság sörfőzdéjéhez kötődik. Érdekes lenne bepillantást nyerni a - rejtett laboratóriumba – boszorkánykonyhát egy apátság kapcsán csak nem emlegethetünk.
Ez a két sör - mai sörünk a Dubbel és a következő sörünk, a Tripel.
De hogyan is kezdődött történetük?
1836-ban, amint trappista apátsági rangra emelték Westmallét, döntöttek és az elhatározásból kevesebb mint 4 hónap alatt sörfőzde lett és az 5. hónapban, egész pontosan december 10.-én az ebédhez már a saját sörüket fogyasztották.
Mivel nekik is kemény, ásványi anyagokban gazdag forrásvizük van, mint Rochefortnak, az pedig kedvező a barna sörhöz, így aztán 1856-ban a világos mellett már egy barna ale-t is főzött a sörfőzde.
1926-ban a barna sör receptjét megváltoztatták, reagálva ezzel a Vandervelde törvény 1919-es változására. Ez a törvény megtartotta a háború során bevezetett tömény italmérés tiltását a belga vendéglátóhelyeken, de megszüntette a sör 5%-os felső alkohol korlátját. Így a sörfőzdék felvállalták azt a nemes feladatot, hogy a delíriumra törekvő belgáknak segítsenek céljaik elérésében.
1933-ban a ”trappista sör” nevet levédették, az új sörfőzde 1934-től pedig a termelési hátteret biztosította a lendületes növekedéshez.
1900 körül kezdték palackozni a sörüket. 1935-ben pedig a palack formájukat is levédették.
Tudatos márkaépítés folyt. (Mellékesen- a Coca-Cola palackot is talán 1915 körül védték le az Egyesült Államokban)
Ennek a majd száz éves folyamatnak eredménye mai sörünk a Westmalle Dubbel.
Az egyedi palackon körbe a ”TRAPPISTENBIER” felirat látható, a címke szerény, kicsit burgundi színű, rajta gótikus betűkkel a Westmalle felirat, 7 % alkoholtartalom. A hátcímke információja a palackos utóerjedés, a palackozási és minőségmegőrzési idő, az árpamaláta mint allergén feltüntetése.
És az autentikus trappista termék jelzés.
A sörfőzde szerint palackozás után 2-6 hónappal ideális a sört elfogyasztani. Ez a sör most 4 hónapos.
De mert 7% alkoholtartalmú és palackban utóerjedt, állítva, sötét, hűvös helyen tárolva szépen fejlődik több éven keresztül Ezt a fejlődést érdemes végig kísérni.
MEGJELENÉS
Hab: bézs-krémszín, közepesen finom pórusú, jó habtartósság
Szín: világos gesztenye kis mahagóni beütéssel
Illat: elsőként karamell-maláta, édes aszalt gyümölcsök - aszalt szilva, füge, datolya, érett banán, majd pörkölt illat-erős karamell, oldószeres-észteres, enyhe fenolos-fűszeres
Íz: először enyhén pörkölt karamelles maláta íz, fűszeresség-szegfűszeg, túlérett banán, füge, datolya, enyhe méz, gazdag, egyenként felfedezhető komplex íz
Kortyérzet: közepes testes, közepes karbonizáció - felszabadítja az ízeket, selymesen kitölti-kibéleli a szájat és lecsengésként szépen lassan elsomfordál, marad utána egy finom keserű, végülis sörről van szó.
Illatban és ízben nagyon gazdag sör, minden Dubbel ősanyja, mondhatjuk rá, hogy Dubbel ”Urquell”.
Ajánlom, fogyasszátok minden kortyát élvezve, egy nagyon jó sör.
Viszontlátásra a következő sörnél!
Fotók: Sörmérő