Ale Camino - Nyolcadik állomás : Westmalle - Tripel 2021-03-27
Sörútra keltünk és most megpihenünk a Westmalle apátság sörfőzdéjében. A Dubbelt kellőképpen kiélvezhettük, akár újabb ízeket és aromákat felfedezve, ma a Tripel a soros. Ez a trappista sörstílus is itt született.
A sörfőzde egészen merészen és innovatívan indított. A sörfőzést kezdetben elvállaló szerzetesek közül az egyik már dolgozott sörfőzdében, a másik pedig gyógyszerész és füvesember volt a Westmalle gyógyszertárában. Ő hozta a tudományt a sörfőzdébe.
Neki a neve is érdekes asszociációt indít el. Bonaventurának hívták, ami a Westmalle legendájától átköthetne a Pendragon legendához. De az apátság több, mint 50 000 kötetes könyvtárában aligha található meg a Pendragon legenda, így ezt a szálat ejthetjük, vissza is térünk a sörfőzdébe.
1848-ban már egy igazi sörfőző, Ignatius van Ham atya csatlakozott hozzájuk, aki komoly tapasztalatokkal felvértezve állt munkába.
A Chimay apátság 1859-től kezdte értékesíteni a sörét,ezen felbuzdulva 2 évvel később a Westmalle is elkezdte a sör eladást, igaz még csakaz apátság kapuján kopogtatóknak.
Ha egy új szociális, vagy hitéleti feladat volt a láthatáron, annak pénzügyi hátterét a sörfőzde termelésének, illetve kapacitásának növelésével teremtették meg. Így 1865-ben, 1897-ben és 1901-ben is bővítették-modernizálták a gyárat.
Az 1. világháborúban leállt a termelés, csak 1921-22-ben indult újra. Aztán a gazdasági világválságra reagálva 1933-ban egy új sörfőzde építését határozták el. 1934-ben kezdett termelni az új sörfőzde, innentől datálható az értékesítés és marketing felfuttatása, a sör nagykereskedőkön keresztüli értékesítése.
És ekkor készült az első trappista erős ale, amit negyedszázadon át csiszolgattak, míg 1956-tól megemelt komlóadaggal immár Tripelként kezdtek forgalmazni.
A műszaki-minőségi fejlesztések folytatódtak 1950-től. A főerjedés után az élesztő leválasztására szeparátort telepítettek, 1992-ben számítógépes vezérlésű főzőházat építettek, 2002-ben új palackozó került a sörfőzdébe, 2015-ben egy új főzőház 25 %-os kapacitásbővítést eredményezett. A palackos utóerjesztő raktár bővítése, új élesztőszaporító következtek a sorban. Az egyik legfontosabb célkitűzés az ízstabilitás biztosítása a teljes 2 éves minőségmegőrzési időn belül.
A vállalatirányításban is előre léptek. 1990-ben a kiöregedő szerzetes vezetők helyére már világi szakembereket neveztek ki, ettől kezdve már csak az igazgatóságban ülnek szerzetesek egyenlő számban világi tagokkal.
És ennyi száraz információ után jöjjön valami folyékony, a Westmalle Tripel.
Az ismert egyedi palack a ”TRAPPISTENBIER” szöveggel a gyűrűben.
A címke egyszerű, sárga színű, rajta gótikus betűkkel a Westmalle felirat, 9,5 % alkoholtartalom. A hátcímke információja a palackos utóerjedés,a palackozási és minőségmegőrzési idő, az árpamaláta mint allergén feltüntetése. És az autentikus trappista termék jelzés.
A sörfőzde szerint palackozás után 2-6 hónappal ideális a sört elfogyasztani. Ez a sör most 4 hónapos. De a 9,5% alkoholtartalom és palackban az utóerjedést követően még ott lévő élesztő miatt a sört lehet tárolni, állítva, sötét, hűvös helyen akár több éven keresztül is szépen változik. Azért 1 év után már oxidációs, madeirás jegyek fognak megjelenni,de nem is a friss sör ízt kell ilyenkor keresni, hanem pont azt, hogy mivé tud alakulni.
MEGJELENÉS
Hab: finom pórusú, fehér hab, jó habtartósság
Szín: világos aranyszín
Megjelenés: élesztőtől enyhén-közepesen ködös
Illat: elsőként maláta-karamell maláta, kenyérhéj illat, majd gyümölcsök -mézes-érett körte, alma, kicsi ananász, savanyú cukros jelleggel, majd fűszeres – enyhén bors, kevés szegfűszeg, enyhe alkohol
Íz: virágos-gyümölcsös jelleg először, majd mézes-malátás íz, gyümölcsök – körte, narancs szegfűszeggel, érett banán, füves-fás keserű, enyhe alkohol
Kortyérzet: közepesnél testesebb, nyelven szétterülő, finom keserű, alig érezhető alkohol, közepes karbonizáció
Illatban és ízben is komplex, a gyümölcsös -élesztős-fűszeres-észteres vonal érezhető, a Westmalle trappista élesztő adja a Tripel karakterisztikus jegyeit.
Tamás barátommal, ha Belgiumba utaztunk, ő csak akkor érkezett meg, amikor az első Westmalle Tripelét kikérte. Addig csak úton voltunk.
Akkor ebben a szellemben, Isten hozott Benneteket, megérkeztünk.
Viszontlátásra a következő állomásnál! Addig is élvezzétek a Westmalle Tripelt!
Fotók: Sörmérő