Ale Camino - Ötödik állomás: Rochefort - 8 2021-03-16
Sörútra keltünk és már az ötödik állomáson időzünk, ma a Rochefort apátság másik söréhez, a Rochefort 8-hoz van szerencsénk.
Mit is jelentenek ezek a számok a sörök címkéin?
Nem beszélhetünk egységes rendszerről. Csehországban, az erjesztés előtti sörlé extrakttartalmát, az ún. eredeti extraktot jelenti. Tehát a 10 ill. 12 Plato fokot (P°) jelent. Ami definíció szerint azt jelenti, hogy a sörlé sűrűsége 10 ill. 12 tömeg %-os cukoroldat sűrűségével egyezik meg 17,5 C° hőmérsékleten. Másoknál, így pl. a Maredsous söröknél a 6, 8, 10 az alkoholtartalmat jelenti tf%-ban.
A Rochefortnál pedig a régi belga fokot jelenti, amely alapján a sörfőzdék adóztak. A számítási mód bonyolult, mert mind a normál erjedésű, mind a kevert erjedésű, a savanyú, illetve lambic sörökre alkalmasnak kellett lennie. A 6-os Rochefort kb. 15 P°-t jelent, a 8-as kb. 20 P°-t, a 10-es kb. 25 P°-t.
De nem csak ebben konzervatív a Rochefort sörfőzde.
Üstjeinek nem csak a kupolája réz, az üst belseje is. Korábban azért használtak rezet, mert könnyű volt megmunkálni és jó hővezető volt, ma azért használnak rozsdamentes acélt, mert könnyű tisztítani – ellenáll a tisztítószereknek és a vegyszereknek.
De honnan is jutottunk ide?
Persze a sörtől, a Rochefort 8-tól. Ezt a sört az annales-ek szerint 1955-ben, az újévi bulira főzték először.
Miután a szerzetesek tetszését elnyerte, a 60-as években elérhetővé tették a fogyasztók számára is, kereskedelmi termékké vált.
A Rochefort sörök receptúrája is abban az időben nyerte el a ma is alkalmazott formáját, csak az alapanyag változására reagálnak kis korrekciókkal.
Az alapanyagok is változatlanok, a forrásvíz, az immár sajátnak tekintett, leánykorában Palm élesztő, világos és karamell maláták, Hallertau és Styrian Golding komló, fehér és barna cukor, és a búzakeményítő
De akkor most már jöjjön a sör, nekünk 8, Rochefort 8. Ez a sötét erős belga ale sörstílus képviselője, de hívják Quadrupelnek is.
Címke egyszerű, sárga-drapp alapszín, gótikus betűs felirat, alkoholtartalom 9,2 %, autentikus trappista termék jelzés. A hátcímkén az alapanyagok és a javasolt fogyasztási hőmérséklet, ennél a sörnél is 12-14 C°.
MEGJELENÉS
Hab: színe elefántcsont-bézs, finompórusú, közepes habtartósság
Szín: sötétebb réz, vöröses borostyán, gesztenye
Tisztaság: gyakorlatilag tükrös.
Illat: elsőként maláta, pörkölt maláta, kissé édeskés karamell maláta, háttérben enyhe kávé, élesztős fűszeres-fenolos illat, gyümölcsös illat – szárított gyümölcs, füge, datolya, mazsola. Határozottan érezhető virágos-füves komló illat.
Íz: gyümölcsös, majd pörkölt maláta, enyhén kávés felhanggal a háttérben, majd megjelenik a keserű komló- és élesztős keserű – kenyeres, autolizált élesztő ízzel. Az ízben az alkohol is határozottan érezhető.
Gyümölcsös íz – érett körte, aszalt barack, mellette füge, datolya, édes szárított gyümölcsíz
Kortyérzet: testesebb - erős közepes test, közepes karbonizáció, keserű füves virágos, kellemesen lecsengő. Alkoholos melegséggel ér véget.
Minden korttyal új ízt lehet felfedezni, érdemes próbálgatni, mert ez egy nagyon komplex sör, lassan kortyolgatva érdemes felfedezni, élvezni.
Milyen szerencse, hogy az apátság a 70-es években a munkaerő hiánya miatt a sajtkészítést adta fel, nem a sörfőzést.
Ha már sajt. A Rochefort sajtot ma egy családi tejüzem készíti. Ez egy trappista jellegű, tehéntejből készült érlelt sajt.
Pl. a Dubbellel, a Rochefort 6-tal jól párosítható.
A Roquefort 1000 km-re innen, Dél-Franciaországban juhtejből készülő márvány- vagy kékpenészes sajt.
Ehhez viszont a Rochefort 8-at ajánlom, különleges élményben lesz részetek.
Egészségetekre!
Várlak Benneteket a sörút következő állomásán, viszontlátásra!
Fotók: Sörmérő