Ale Camino - Ötödik állomás: Rochefort - 6 2021-03-15
Sörútra keltünk és már az ötödik állomásra érkeztünk, a Rochefort apátság sörfőzdéjébe.
Ezt az apátságot és vele a sörfőzdét is többször újjá kellett építeni.
Írásos emlékek szerint 1595 óta folyik sörfőzés az apátságban.
Az 1789-es francia forradalom utáni rombolás után 1899-ben sikerül újraindítani a főzést egy holland szerzetes segítségével. Hogy a kompetenciát helyben is magasabb szintre emeljék, később egy rocheforti szerzetes a Leuven-i Katolikus Egyetemen sörfőzést tanult. Szerettek volna végre úrrá lenni az akkori időkre jellemző minőségingadozásokon.
Azután az 1. világháború harcai során a németek 1918-ban ellátogattak az apátságba. Ők a sörfőzde réz berendezéseinek újra hasznosítása iránt mutattak élénk érdeklődést, hogy azután töltényhüvelyként éledjenek újjá az üstök.
A 2. világháború után nem sikerült a minőségi problémákon úrrá lenni, a Chimay apátság segített nekik. A Chimay szerzetesei mellett Jean De Clerck, a Leuven-i Katolikus egyetem professzora is segítette őket. Aki nem mellesleg a Chimay apátság termékportfóliójának kialakításában és a termék minőség javításában is segített.
A Chimay és a Rochefort apátság szerzetesei közösen dolgozták ki a recepteket. És a Chimay választott élesztőt is, ami aztán nem igazán vált be a Rochefortnál. Ezért egy másik sörgyárhoz, a Palmhoz fordultak, onnan származik az élesztő, ami azután Rochefortban meghonosodott.
1952-ig csak saját fogyasztásra főzték a sört, azután nyitottak és kezdték értékesíteni. Az első sörük a Rochefort 6 volt. Oka van annak, hogy a leggyengébb sörük – ami azért így is 7,5 % alkoholtartalmú – barna sör.
Az apátság forrásvízből főzi a sört, ami kemény víz, magas az ásványi anyag tartalma, kalciumban gazdag. Az ilyen vizek kezelés nélkül barna sörhöz alkalmasak.
A Rochefort 6 kedvező fogadtatásának hatására ezután bővült a választék a 8-as és 10-es sörökkel, ezek szintén barna sörök. 2020-ban jöttek ki egy Tripellel, egészen pontosan egy Tripel Extra sörrel, ami már nem barna, egy aranyszínű ale – 100 évvel ezelőtt volt Rochefortnak egy erős világos ale söre, most felfrissítették azt a receptet.
De ez majd esetleg egy másik sörút söre lesz, most nézzük a Rochefort 6-o
A címke sarkában az autentikus trappista termék jelzés látható, hiszen megfelelnek minden kritériumnak. Az alkoholtartalom 7,5 %, ez található még a hascímkén.
A hátcímkén kommunikálják a fogyasztási hőmérsékletet 12-14 C, ezt érdemes is betartani.
És az összetevők – víz, árpamaláta, cukor, búzakeményítő, élesztő és komló. Miért használhatnak búzakeményítőt? Alacsonyabb hőmérsékleten csirizesedik, mint az árpakeményítő, ezért könnyebben bontható és selymesebb ízt ad a sörnek, mert a malátahéjból származó polifenolok, cseranyagok nem kerülnek a sörlébe és a sörbe.
Most nézzük a sörünket.
MEGJELENÉS
Hab: Egy relatíve finom pórusú habbal érkezik meg a sör a pohárba, habtartóssága közepes, ez elfogadható – a magasabb hőmérsékletnek megvan az az előnye, hogy az illatok és ízek jobban kijönnek, viszont magasabb hőmérsékleten a hab is könnyebben összeesik. A hab törtfehér-elefántcsont színű.
Szín: A sör színe leginkább réz, visszaköszön az üst réz színe.
Tisztaság: Enyhén ködös, részben a búzától, részben a palackos utóerjedéstől.
Illatban először élesztő-kenyeres illat, aztán maláta-karamell, enyhén pörkölt, visszafogottan érett-szárított gyümölcsök – aszalt szilva, mazsola, mézes illat. Nagyon enyhe komló, inkább virágos-füves, a gyümölcsök közül alig előbukkanó. Picit csípős-fűszeres-fenolos, halványan érzékelhetően.
Íz: Gyengén pörkölt-jobban karamellizált maláta íz, kenyeres-élesztős, majd a gyümölcsösség, vaj-karamella íz. Komló földes-fűszeres. Megjelenik az ízben az alkohol is. Gyümölcsösség: érett-túlérett-szárított gyümölcsök - datolya, aszalt szilva.
Kortyérzet: Közepesen testes sör, kicsit szétterülő, olajos textúra. Lecsengés az alkoholos szárazság és a malátás-édesség kombinációja. Alkoholos melegség. Közepes karbonizáció. Utóíz nem igazán keserű – Hallertau és Styrian Golding aroma komlókat használnak – hanem a gyümölcs érzékelhető a lecsengésben.
Egy nagyon kellemes Dubbel sör. Az a hír járja, hogy alig 1-2 %-át teszi ki a termelésnek, azaz 1-200 ezer palack készül belőle.
Ha a szerzetesek minden nap ezt kapják az ebédjükhöz, jó életük van.
Egészségetekre Nektek is!
Lépjünk tovább, illetve helyben járunk, hiszen a következő sörünk is Rochefort, a 8-as lesz.
Várlak Benneteket, viszontlátásra!
Fotók: Sörmérő