Ale Camino - Hatodik állomás: Orval 2021-03-19
Sörútra keltünk és már a 6. állomáson vagyunk, az Orval trappista apátsági sörfőzdében, túl vagyunk a zarándoklat felén.
Ma több szempontból is különleges sörfőzdével és sörrel ismerkedünk meg.
Az már nem szokatlan, hogy ezt az apátságot is elpusztították a francia forradalom utózöngéjeként 1793-ban, amivel 7 évszázados történetnek vetettek véget, ami ezután 1926-ban indult újra. A sörfőzde 1931-re készült el.
Furcsa szerzetek az Orval szerzetesek.
Az hagyján, hogy úgy döntöttek, hogy nem ők főzik a sört, hanem világi sörfőzőre bízzák. De hogy alig pár évvel az 1. világháború után egy német sörmestert hívjanak, az azért meglepő.
Jó nekik nem volt sörfőzdéjük, amit rekviráltak volna a németek. Ők valóban élték a felebaráti szeretetet.
Pappenheimer mester 1932-re készült el az első Orval főzettel.
Az Orval volt az első trappista sörfőzde, amelynek sörét egész Belgiumban értékesítették.
Volt tehát előnye, hogy világi sörmester volt, több ideje jutott a sörfőzésre, mint a szerzeteseknek.
Így aztán a sörértékesítés bevételéből egy nagyon szép épületegyüttest építettek fel.
Aztán az 50-es években már ők nézték a Chimay sikerét, mondanám, hogy irigykedve, de hittestvéreknél ilyen nem fordulhat elő.
Így 2 szerzetesük tanulmányútra indult a Chimayhez. Aztán a Chimaynél összefutottak Jean De Clerck leuveni professzorral, aki szintén azt tanácsolta nekik, hogy újuljanak meg.
Aztán az egyik szerzetesük beleásta magát a mikrobiológiába és izolálta azokat a vadélesztő törzseket, amelyek a háború előtti Orvalt meghatározták.
Kialakult az a technológia, amelynél ezek a vadélesztő törzsek a palackos utóerjedésben játszanak fontos szerepet, és ahol az angol technológiából meghonosították a hideg komlózást. A főerjedésben használt élesztőjük egy angol ale élesztő.
Az 1. világháborúban szorosabb kapcsolat alakult ki Belgium és Nagy-Britannia között, az angolok megkapták Poirot-t, a belgák pedig brit sörtechnológiai megoldásokat és élesztőt.
Ezektől olyan egyedi az Orval.
És 2013- tól egy hölgy, Madame Pypaert a sörmester, elsőként a trappista sörfőzdék között.
Ennyi bevezető után nézzük a sört.
Teljesen egyedi a palackja. Címke körben a palackon, fő motívuma a hal a gyűrűvel az Orval legendára utal – Toszkánai Matilda özvegy hercegnő beleejtette jegygyűrűjét egy forrásba. Az Úrhoz fohászkodott és lám nemsokára felbukkant egy pisztráng szájában a gyűrűjével. Ekkor Matilda felsóhajtott: ez tényleg a Val d’Or, azaz aranyvölgy, amiből a legenda szerint az Orval név ered.
Az autentikus trappista jelzés mellett fontos információ a palackon a 2 dátum, a fejtési és a lejárati.
Miért van rajta a palackozás ideje?
Az utóerjedésnél a már említett szerzetes által izolált vadélesztő a Brettanomyces, amely képes egyrészt olyan szénhidrátokat is erjeszteni, amit a Saccharomyces törzshöz tartozó normál sörélesztők nem. Másrészt a sörben lévő észtereket le is bontják, illetve még képeznek is más összetevőkből. Így egy különleges folyamat zajlik a palackban. Az első fázis kb. 5 hétig még a sörfőzdében, de aztán ez folytatódik a palackban is. Ahol 6-9 hónap alatt éri el azt az állapotot, amit az Orval (Madame Pypaert) ideálisnak tart. De mert ízről és így ízlésről beszélünk, nem biztos, hogy mindenki így érzi-gondolja. Érdemes egy pár üveggel letárolni a pincébe és egyet-egyet 1-2 havonta elővenni és újra kóstolni. Ez most egy 8 hónapja palackban lévő sör.
Az Orval egy világos Trappista ale, nem könnyen sorolható be egy sörstílusba.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 12-14 C°, a címkén feltüntetve. Alkohol 6,2 %.
MEGJELENÉS
Hab: dús fehér-törtfehér, finompórusú hab jó habtartósság
Szín: sötétebb arany- méz-világos borostyán jelzőkkel írható le
Tisztaság: csak nagyon halványan ködös
Illat: itt egy komplex illathoz van szerencsénk - földes-virágos komló illat, majd érett-túlérett gyümölcs - barack, körte, szilva, füge, savanyú cukros-citrus illat, a háttérben élesztő-gabona illat.
Íz: elsőként fanyar-bőrszerű-cseranyag(polifenol) íz érezhető, majd élesztő- gabona-kenyér jellegű íz, majd határozott virágos-földes komló, fűszeres-enyhén borsos íz. Belengi a teljes ízképet egy enyhe nedves, eső utáni földes jelleg – ne ijedjetek meg, nem olyan, mintha földbe haraptál volna. Gyümölcsösség citrus, pici szegfűszeg, körte, füge ízekkel, de határozottan érezhető a Brettanomycesre jellemző száraz íz, talán egy pici aldehid-zöld alma is.
Kortyérzet: közepes test, erős karbonizáció, ami segít az ízek felszabadulásában, szétterülésében. Száraz, fűszeres-virágos lecsengés kicsi szegfűszeg előbukkan.
A sörutunk sörei eléggé messze vannak a lager söröktől, az Orval a legkülönlegesebb mindegyik közül. Élvezni és felfedezni kell előítélet nélkül.
A kereskedelmi forgalomban az Orvalnak csak ez az egy söre kapható, de emellett a sörfőzdének van egy 3,5 % alkoholtartalmú, könnyebb, fiatalabb söre is, ezt kapják a szerzetesek és az apátság vendégházának látogatói is megkóstolhatják.
Találkozunk a következő állomásunkon, ott is izgalmas sörök várnak. Viszontlátásra!
Fotók: Sörmérő