Hatodik állomás: Orval 2021-03-18
Az Orval apátság a ciszterci rendhez tartozó szerzetesi közösség volt, 1132-ben alapították a belga Gaume régióban, Villers-devant-Orval településtől nem messze, Luxembourg belga tartomány területén. Az első apátság a francia forradalom során elpusztult, az új apátságot 1926 és 1948 között építették újjá. 1931-ben adták át az apátság sörfőzdéjét (Brasserie d'Orval), ahol a híres Orval trappista sört készítik.
1887-ben az apátsághoz tartozó földeket és az apátság romjait a Harenne család szerezte meg, akik a földet a ciszterci rendnek adományozták 1926-ban. 1926 és 1948 között a trappista szerzetes Marie-Albert van der Cruyssen irányításával épült újjá az apátság, és 1935-ben Orval megkapta az önálló apátság rangját. 1948. szeptember 8-án szentelték fel az apátság új templomát.
Az apátság alapítását, a hely nevét és címerét egy helyi legenda magyarázza. E szerint Matilda toszkán hercegnő, IV. Gottfried alsó-lotharingiai herceg felesége egyszer a környéken tett látogatást, amikor egy forrásban elvesztette jegygyűrűjét. Nagyon elszomorodott és azért imádkozott, hogy valahogy visszakapja a gyűrűt. Egyszer csak egy pisztráng emelkedett ki a forrásból, szájában a hercegnő gyűrűje. Matila ekkor így kiáltott fel: "Ez a hely egy aranyvölgy" (Val d'Or), és hálából jelentős adományt biztosított egy kolostor felépítésére. Az apátság címerében, illetve az itt főzött sör logójában is szerepel a pisztráng és a szájában tartott gyűrű.
A trappista rend hagyományaihoz híven az apátság működése során az önellátásra törekedett és feltehetően a legkorábbi időktől kezdve működött egy sörfőzde az apátságban. A szerzetesek ipari tevékenységének első emléke 1529-ből származik, amikor engedélyt kaptak egy kohó üzemeltetésére, ami az apátság szükségleteinek ellátásán túl a környező piacokat is ellátta.
Az apátság második megalapítása jelentős pénzügyi terheket rótt a közösségre és ezért természetes volt, hogy a szerzetesek ismét ipari tevékenységgel szereznek extra bevételeket. A sörfőzdét 1931-ben alapították meg, de ekkor már sajt és kenyérüzem is működött itt. Az első sörfőzőmester (Pappenheimer) Németországból érkezett és a közeli Villers-devant-Orval faluban temették el. Az Orval sör különleges íze is Papenheimer és két belga sörfőző, Honoré Van Zande és John Vanhuele érdeme, akik együtt dolgozták ki az Orval sör receptjét. Akkoriban meglehetősen merésznek számított, hogy Belgiumban korábban nem használt gyártási eljárásokat vezettek be, a szárított komló áztatását például angol sörfőzdéktől vették át. Ebben az időben tervezték az Orval sörök jellegzetes palackját és poharát is.
A sörfőzde mellett sajtgyár (Fromagerie d'Orval) is működik az apátságban, ahol a szerzetesek friss, pasztőrözött tejből készítenek a Port-du-Salut-i apátságban kidolgozott eljárás alapján sajtot.