Ale Camino - Negyedik állomás: Maredsous - Tripel 2021-03-13
Sörútra keltünk és a Maredsous apátságban vagyunk, a sörös szentháromság – blonde-brune-tripel, a harmadik söréhöz értünk. A Tripellel el is értük a Maredsous család csúcssörét.
A Tripel az apátsági söröknél is a kommercializálódás terméke.
Saját fogyasztásra nem készül, hiszen már a Brune vagy Dubbel magában is ünnepi sör volt.
A Tripel pedig erősen hátráltatta volna őket a napi feladataik ellátásánál – legyen az elmélkedés, imádság, tanítás, vagy a munka.
Viszont a Vandervelde törvény hatására – ami a töményt a vendéglátásból száműzte – kialakult erős sör igényt ki akarták elégíteni ők is. Így született meg a Tripel is.
A címkét uralja az apátsági kötődést illusztráló név, kategória és stilizálva megidézi a belga apátsági sör jelzést is. Bencés tradíciót is említ.
Hátcímkén a jelzés és a bencés tradícióval és a Maredsous apátság régi receptjével ’konform’ alapanyag összetétel – a glükózsziruppal. Palackban utóerjesztett, itt is az alkoholtartalom növelése a célja a glükózszirup felhasználásának. Így komoly testességnövelés nélkül érnek el magas alkoholtartalmat.
És aztán ez a magas alkoholtartalom szépen csapdába is csalja a fogyasztót, aki mire észreveszi, hogy mennyi csúszott le a sörből, már réges-rég elveszett.
És akkor nézzük a Maredsous Tripel sört.
MEGJELENÉS
Hab: dús, finompórusú, inkább törtfehér színű, esetleg világos elefántcsont színű - ki hogy szereti nevezni, jó habtartóssággal
Szín: sötét aranyba hajló sárga, talán egy kis narancshéjas beütése ennek is van
Tisztaság: enyhén ködös, szinte teljesen letisztult sörről beszélhetünk, a palack alján itt is megjelenik egy egészen finom, alig észrevehető élesztő üledék.
Ezek a sörök magas hőmérsékleten erjednek, a Maredsous Tripelt kb 25 C-on erjesztik, ezért itt egészen érdekes észter-aromák várhatók és ennek megfelelően kevés élesztő elég az utóerjedéshez is.
És akkor nézzük mit csalogat elő a felszálló buborék.
Illat: karamelles maláta, élesztős (a magas hőfok miatt több, nagyobb mértékű az élesztő autolizáció, ezért élesztősebb az illata), emellett kenyeres-kenyérhéjas-gabonás illat érezhető és kicsit fenolos-fűszeres-csípős jellegű. És halványan fölsejlik egy enyhe citrus. Most már jön egy savanykásan édes gyümölcsös, körte-arany mazsola jelleg is. És furcsa, mert egy tompa szegfűszeg illat érezhető – mint amikor forralt bor szezonban első alkalommal előző évről megmaradt szegfűszeget találjuk a fűszeres zacskóban, ami már kicsit megkopott.
Halvány füves komló érezhető, belga komlót használnak ennél a Tripelnél is, a Saaz és Styrian Golding komló fajtákat. Hosszabb idő után aszalt szilva és füge is előjön.
Ezeknek az apátsági élesztőknek ez a gazdag gyümölcsös észteres és a fűszeres jelleg a jellemzője. Ezért izgalmasak ezek a sörök. És a magas hőmérséklet kedvezőbb észterképződést jelent. És a töményebb sörlé is, ezek a sörlevek pedig önmagukban is elég tömények. A cukor – ebben az esetben a glükózszirup – a palackos utóerjedésnél már csak az alkoholt növeli.
Ízben is először a karamell -édes karamell érezhető, mögötte a gabonás -kenyeres íz is megjelenik.
Gyümölcsös ízekből a körte, enyhe citrusos háttérízzel, édes-mézes jellegű kísérettel. Halványan fölsejlik a mazsola is, és most már jön a keserű íz is – fás-füves jelleggel, hiszen ennek a Tripelnek a keserűsége is jellemző.
Kortyérzet: gazdag, testes-olajos érzés keserű lecsengéssel, határozottan érezhető alkohollal. A karbonizáció segíti ezen ízek felszabadulását.
Egészségetekre!
Ez egy határozottan jó Tripel, nyugodt lélekkel tudom Nektek ajánlani.
Viszontlátásra a legközelebbi állomáson, ez Notre Dame de Saint-Remy apátság Rochefortban, remélem lesz olyan varázslatos, mint a Roxfort-i kastély.
Fotók: Sörmérő