Ale Camino - Negyedik állomás: Maredsous - Brune 2021-03-12
Sörútra keltünk és a Maredsous apátságban vagyunk a második sörünknél.
Ez a Brune/Bruin, ami az apátsági söröknél is a 2. szint.
Mint a teljes sorozat ez is a 21. században kisgömböccé vált Moortgat sörgyárban készül.
1963-ban kezdték a Maredsous főzését.
A Moortgat az 1970-es évek elején pénzügyileg megroggyant, a Tuborg palackozása es forgalmazása mentette meg. 10 év alatt ez a túlélést segítette, a 70-es években beindult és kiemelkedően sikeres Duvel export pedig a kilábalás záloga volt. Az évszázad végére megerősödtek és 1997-ben és 2003-ban 2 lépcsőben az USA egy kraft sörfőzdéjét, az Ommegangot vásárolták fel.
2001-ben 50%-ig beszálltak a cseh Bernard főzdébe.
2006-ban felvásárolták a belga d’Achouffe főzdét.
2 év múlva a Liefmans következett a gyümölcsös sörökkel.
Újabb 2 év múlva 2010-ben a De Koninck volt soron.
Aztán 2014-15-ben ismét az USA-ban voltak bevásárlótúrán.
Ezeket nagyban segítette az is, hogy 1999 és 2013 között a tőzsdén voltak és így vontak be külső forrást. Miután már begyűjtötték ezeket a főzdéket, kivonultak a tőzsdéről. Már nem akarják külső tulajdonosokkal megosztani a nyereséget, jobb, ha a családban marad.
Nézzük a mai sörünket a Maredsous apátsági barna sört:
Már volt szó arról, hogy a szerzetesek minden napi söre egy egyszerű világos, a belga szóhasználatban asztali sörnek nevezett sör volt.
Ünnepre – karácsonyra, illetve a böjti időszakra készült az erősebb barna sör.
A címkét uralja az apátsági kötődést illusztráló név, kategória és stilizálva megidézi a belga apátsági sör jelzést is. Bencés tradíciót is említ.
Hátcimkén a jelzés és a bencés tradícióval és a Maredsous apátság régi receptjével konform alapanyag összetétel – a glükózsziruppal.
MEGJELENÉS
Hab: dús, finompórusú, bézs színű hab, jó habtartóssággal
Szín: vöröses, mahagóni árnyalat, kis narancsos beütéssel, a sör színét karamell és pörkölt maláta adja, nem használnak karamellszirupot a sör színezésére
Tisztaság: egészen enyhén ködös, relatíve jól letisztult sör, a palack alján kevés élesztő üledék megjelenik.
Illat: először a gyümölcs jelenik meg – határozott aszalt gyümölcsös illat, mint a karácsonyi aszalt gyümölcsös kosarak – datolya, füge, mazsola, aztán karamelles, enyhén édeskés, decensen a háttérben feltűnő pörkölt illat is megjelenik. Egy picit fenolos-csípős-borsos illat jön még elő és nagyon halvány, decens komlóillat.
A Dubbelnél általában kontinentális, Belgiumban termesztett komlót szeretnek használni, itt a kedvelt fajták a Saaz és Styrian Golding. A Maredsous-nál is ezt a 2 fajtát használják.
Ízben leghamarabb a karamell maláta-pörkölt maláta, majd élesztőből adódó kenyér-kenyérhéj íz érezhető. Aztán megjelenik, de az illatnál halványabban a gyümölcs is - datolya-mazsola
A keserű kicsit földes-füves, a két komlófajtára jellemző íz.
Kortyérzet: jó közepesen testes, enyhén szétterül - a nyelvet beborítja, a karbonizációja a palackos utóerjedés miatt jó, segít abban, hogy a nyelv letisztuljon.
Kellemesen meleg alkohol íz a lecsengésben.
Összességében egy kellemes, jól iható, tisztesség Brune- apátsági barna sör.
Egészségetekre! Viszontlátásra holnap, akkor még egy szintet emelünk, jön a Tripel.
Viszontlátásra, találkozunk holnap!
Fotók: Sörmérő