Ale Camino - Negyedik állomás: Maredsous - Blond 2021-03-11
Sörútra keltünk és immár a negyedik állomáshoz érkeztünk, itt is elidőzünk 3 sörrel 3 napig.
A Maredsous apátságban sem főznek már sört, maradt nekik a sajtkészítés, mint kézműves tevékenység.
1963-ban, amikor a minőség javítására törekedve új partnert kerestek, a leuveni Katolikus Egyetem javaslatára a Moortgat sörfőzdét keresték meg. A Moortgat akkorra már jó nevet szerzett magának.
Ekkor már 40 éves a Moortgat sikersöre, a Duvel, amivel úttörő volt az erős világos belga ale sörstílus megteremtésében, az etalont megalkotva.
Az 1. világháború alatt több országban is korlátozások voltak, így szerényebb minőségű alkoholos italok voltak forgalomban. A nélkülözések miatt is visszaesett az alkoholfogyasztás.
Belgiumban a háború után fennmaradt az alkoholos italok forgalmazásának korlátozása a vendéglátásban, 20 % alkoholtartalom fölött nem volt forgalomba hozható ital a vendéglátóhelyeken.
A sörök max 5%, a borok max 15 % alkoholtartalmúak lehettek. 1919-ben a sör alkoholkorlátot feloldották, a borokét 18 %-ra emelték. Így a sör-tömény kedvelt páros egyik tagja változatlanul eltűntként volt nyilvántartva.
A sörgyárak a vendéglátóhelyek unszolására kezdtek erős söröket készíteni, hogy pótolják a hiányzó tömény italokat.
A Maredsous fontos lépése volt a Moortgat tudatos márkaépítési stratégiájának, addigra már 3 erős, mind a mai napig létező márkával rendelkeztek. A Duvel mellett a Bel Pils és a Vedett a másik kettő.
A Maredsous apátsági sörök a felső szegmensbe biztosítottak belépőjegyet.
A sörút sörei közül ez az első, amely a tipikus apátsági konstrukcióban működik.
Mit is jelent ez? Névhasználati szerződés az apátsággal és az apátsági recept és/vagy név használata.
A Maredsous esetében a recept és a név használata mellett a PR szöveg szerint a szerzetesek szigorú ellenőrzése mellett zajlik a sörfőzés. Ahogy a trappisták kidolgoztak egy elitklub feltételrendszert az ATP logo elnyerése érdekében, úgy a belga sörszövetség is kidolgozott egy tanúsítási rendszert a belga apátsági sör megkülönböztető jelzés feltételeként. A nyereség egy részének az apátsághoz kell befolyni, amit az apátság céljainak megvalósítására fordítanak, de a kereskedelmi-marketing tevékenységbe is beleszólást kell biztosítani az apátságnak.
A Maredsous viseli ezt a jelzést – gótikus ablakban egy nagy sörös kehely.
És akkor nézzük is mai sörünket a Maredsous Blondot, a Belga világos ale sörstílus képviselőjét.
A címkét uralja az apátsági kötődést illusztráló név, kategória és stilizálva megidézi a belga apátsági sör jelzést is. Bencés tradíciót is említ.
Hátcímkén a jelzés és a bencés tradícióval és a Maredsous apátság régi receptjével konform alapanyag összetétel – a glükózsziruppal.
Igen, nagyra nőtt a Duvel-Moortgat, 1,5 millió hl éves termelésnél már nagyként is viselkedik.
Palackos utóerjedést is említ a címke.
MEGJELENÉS
Szín: világos arany
Hab: fehér, finompórusú, erőteljes hab, jó habtartóssággal.
Tisztaság: enyhén ködös, alig észrevehető élesztő, a palackban látható élesztő üledékkel.
Illat: elsőként savanyú cukros-körtés illat jön, aztán élesztős-malátás-gabonás és szalma illet, és egy picit kénes-szúrós illat. Komló egészen enyhén érezhető– borsos -fűszeres-füves jelleg
Íz: malátás-gabonás, picit mézes-cukros -szirupos első benyomás. Az élesztős jelleg enyhén fenolos-füstös, halványan érezhető. A gyümölcsösség savanykás fehér szőlő, arany mazsola savanykás-édes jellege érezhető.
Érdekes módon enyhén érezhető szegfűszeg és a körte, savanykás körte ízként.
Enyhe karton íz érezhető – ez az oxidáció jele – talán nem volt annyira aktív az élesztő a palackos utóerjedésnél, vagy kicsit öregedett a sör.
A komlóíz enyhe intenzitású és földes-füves-gyógynövényes karakterű.
Kortyérzet: Enyhe-közepes testesség, kellemes karbonizáció, finom buborékok segítik a nyelven az ízek felszabadításával az érzékelést. Utókeserű kellemes, nem tapadó, nem kaparó.
Ez egy belépő kategória alap söre bántó hibák nélkül, fogyasszátok egészséggel!
Viszontlátásra, találkozunk holnap!
Fotók: Sörmérő