Negyedik állomás: Maredsous 2021-03-10
A Maredsous-apátság egy bencés kolostor Maredsous-ban (Hamlet), Namur közelében, Belgiumban. Alapító tagja a Bencés Szövetség Angyali üdvözletének gyülekezetének . Az apátságot 1872. november 15-én alapította meg papságként a Beuron-apátság, a Desclée család anyagi támogatásával, akik adományoztak néhány földterületet, és kifizették a Jean-Baptiste Bethune által tervezett épületek terveit és építését . 1878-ban XIII. Leó pápa apátsági státuszt emelt, és a Beuroni Kongregáció tagja lett. 1892-ben fejezték be építését, azóta pedig több és több turistát vonz a szakrális hely, de a békés völgy képe is, és nemcsak… Az apátság ezt követően 1920-ban a Bencés Konföderáció keretein belül csatlakozott az Angyali Üdvözlet Kongregációjához. XI. Pius pápa 1926. október 12-i pápai levelével az apátsági templom kisebb bazilika címet kapott. Noha a különféle sajtok az apátság saját tejtermékének termékei, a Maredsous Beer már nem ott készül, hanem a Duvel Moortgat sörfőzdében, amely Flanders rendelkezik felhatalmazással.
Maredsous ugyanis a sör és sajt miatt is híres. A sajt kérge narancssárga, kissé szúrós aromával, többfajta ízesítésben készül, jelenleg hét különböző fajtát készítenek belőle. Sör esetében három Maredsous fajtáról beszélhetünk.
A Maredsous belga bencés apátság története a 19.századra nyúlik vissza, vagyis nem tartozik a nagy történelmi múlttal rendelkező kolostorok közé. Söreik (blonde, brune, triple) saját sörfőzdéjükben készülnek, a könyvtárukban őrzött titokzatos Atout atya receptje alapján. Mivel a sör ténylegesen nem az apátság területén belül készül (úgy látszik a sajtkészítés, a pékség és a könyvek túl sok helyet foglalnak el az amúgy nem kicsi épületegyüttesen belül), kicsit nehéz elképzelni a kolostor könyvtárszobájában a sörfőző mestereknek tartott „introductory course” hangulatát, amint a szerzetesek sörfelelőse ppt-prezentációt tart a hagyományos recept előírásairól, bele-bele kukkantva a poros, de kincset érő pergamenek közé.
A lényeg, hogy a sörfőzdét az ugyanitt megnyitott iskola miatt távolabbra költöztették, ám a csodás nedű készülésének folyamatát árgus (és szomjas) szemekkel kísérik a bencés szerzetesek, az eredeti recept betartását szigorúan ellenőrzik.