Tizedik állomás: La Trappe 2021-04-01
A La Trappe név a normandiai Soligny-la-Trappe-i "Notre-Dame de la Grande Trappe" francia apátságból származik, más néven "La Trappe".
A Brabant Berkel-Enschot-ban francia trapista szerzetesek találtak menedéket. Az ideiglenes kolostorrá átalakított juhtenyészetben az első szentmisét 1881. március 5-én tartották. Ez a nap az apátság alapításának napja.
1884-ben a trappistáknak bevételi forrásra volt szükségük ahhoz, hogy önellátóak legyenek és teljesítsék jótékonysági kötelességüket. Ezért döntöttek úgy, hogy sört fognak főzni. A mai napig ennek az apátságnak a falai között főznek sört a trappisták szabályai szerint. 1891-ben az apátság építésének finanszírozása érdekében megkezdődött egy új sörfőzde építése. Megépült a malátatorony is, amely még mindig meghatározza a sörfőző megjelenését. A sörből származó bevétel az új apátság építéséért fizetett 1894-ben.
A sörfőzde és az apátság ma is az ipari és a vallási örökség egyedülálló kombinációja.
1928-ban Bemutatkozott a "La Trappe Blond" világos, alacsony fermentációjú sör, 4% alkohollal.
1936-ban a sörgyár elkezdett palackozni is: a gép óránként 6000 palackot tudott kezelni. Mind konzolos, mind koronás kupakkal ellátott palackok. A koronás kupak kiszorította a csatos üveget a sörfőzdéből, és lehetővé tette a trappisták számára a sör pasztörizálását.
A második világháború után az egész sörgyártó világ nyersanyaghiányban szenvedett. Még a sörgyár bezárását is fontolóra vették. A sörgyár csökkenő bevételeinek kiegészítésére limonádé gyárat indítottak. Az előállított üdítőket Ariston és Whist márkanéven értékesítették.
1969 és 1979 között a sörfőzde közepes méretű sörfőzdévé nőtte ki magát, sötét, Pils, Dortmunder, Super és Bock sörökkel. A növekvő kereslet miatt együttműködésre törekedtek a Stella Artois-val.
1980-ban a Stella Artois-val való együttműködés véget ért, és a szerzetesek visszavették a sörfőzést a saját kezükbe. Egy felső erjesztésű sört készítettek La Trappe néven, ez pedig a Dubbel születése volt. Ugyanebben az évben a Tripel is megszületett.
1991-ben bemutatták a La Trappe Quadrupelt. A La Trappe legerősebb változata (10% alkohollal). Kezdetben csak télen főztek, de a nagy siker miatt hamarosan egész évben.
1999-ben együttműködést kötöttek a Lieshout-i Bavaria Sörfőzdével. Új palackozó üzem épült, amely a jövőben is garantálja a sörök minőségét.
2003-ban bemutatkozik a Witte Trappist. Az első és egyetlen trappista búzasör.
2004 októberében a La Trappe a hagyományoknak megfelelően újra bevezette Bock sörét. Az ötvenes évek receptje szolgált alapul. A La Trappe Bock sört továbbra is csak szezonálisan készítik.
2009-ben a sörgyár egy régi hagyományt állított helyre; Hagyja, hogy a La Trappe Quadrupel fahordókban érjen. Ez egyedülálló összetett ízt hoz létre, amely hordótípusonként eltér.
Különleges, egyszeri jubileumi sört készítettek 2009-ben a 125. évforduló alkalmából. Isidorusról, a Koningshoeveni Apátsági Szűzanya első sörfőzőjéről nevezték el. Az Isid’ort azonban olyan jól fogadták, hogy úgy döntöttek, hogy ezt a trappista sört felveszik az állandó palettába.
2010-ben a sörfőzde bemutatja a La Trappe PUUR-t: friss hoppy, könnyű trappista sört 4,7% alkohollal. Kiváló minőségű, organikus alapanyagokból készült. A PURE receptje a folyamatos csúcsminőségre való törekvés és a sör iránti szenvedélyes elkötelezettség kombinációjából született, Isten teremtésének jó gondozását szem előtt tartva.