Ale Camino - Első állomás: Engelszell - Gregorius 2021-03-01
Ale Camino©️
Első állomás: Engelszell - Gregorius
Sör zarándokúra keltünk és rögtön megpihenünk az Engelszelli apátságban, mert van még egy trappista sör ajánlatunk. És persze a környék miatt is érdemes elidőzni egy kicsit, hiszen Dunára néz az apátság és a sörfőzde is. A főút választja csak el a Dunától. Békeidőben ugyanazok a nagy Dunajáró kirándulóhajók horgonyoznak, amelyek Budapestig is le szoktak hajózni.
A német határ 1,5 kilométerre van, a Duna ott is határfolyó.
Az autentikus trappista sör megkülönböztető jelzés feltétele, hogy szerzetes irányításával történjen a sörfőzés, de itt azért világi szakemberre bízzák a munkát, a szerzetesek inkább imáikkal támogatják.
És valószínűleg a kóstoló panel munkájában is részt vesznek. Nagyböjt idején pedig ez a mindennapi kenyerük is lehet.
A mai sörünk a Gregorius is a tisztelet jeléül egy apátról kapta nevét. Ez egy Quadrupel sör, trappista belga barna erős ale, tehát névadója az apátság történetében kiemelkedően fontos szerepet kellett, hogy játsszon ahhoz, hogy a trappista csúcs sört róla nevezzék el.
És ez így is van. Ő volt Engelszell honfoglalója. Az első világháború után a franciaországi Ölenberg kolostorból elüldözött szerzeteseket vezette 1925-ben Engelszellbe Dr. Gregor Eisvogel. 1931-ben ő lett az első apátja az Engelszelli kolostornak és vezetése alatt gyorsan virágzásnak indult. Az Anschluss után a nemzeti szocialisták 1939-ben feloszlatták az apátságot. 1945-ben újra lezajlott egy második honfoglalás a vezetésével.
A trappista szerzetesek üldöztetésének köszönhetünk jó néhány apátsági és trappista sörfőzdét a Németalföldön is, a zarándokút során majd még lesz szó erről.
Tehát a Quadrupel Engelszell-i hangszerelésben. És miben tér el a belga Quadrupeltől?
Cukor helyett a Benno sörhöz hasonlóan itt is a környékbeli termelőktől származó mézet használnak fel, a többi alapanyaghoz hasonlóan ezzel is a regionális kötődést erősítik. De ennél a sörnél is volt korábban egy olyan időszak, amikor a gyökerekhez való visszatérésként a palackos utóerjedéshez egy elzászi borélesztőt használtak. Ezt elhagyták, mert a sörélesztő aktivitása sokkal erőteljesebb volt, a borélesztő még kereste a helyét, nézelődött, addigra a sörélesztő már eltüntette a mézet a sörből.
Az apátságnak nincs palackozója, a söröket a közeli Schlägl-i premontrei apátság sörfőzdéje palackozza. Szűretlen sörről beszélünk és még meg is utaztatják, így óvatosan kell kitölteni, mert van élesztő és fehérje üledék a palack alján, ennél a Quadrupel sörnél sem célszerű az üledék felkavarása és pohárba töltése.
Idézzük fel ismét a sörfőzde hitvallását – Adjunk időt és türelmet a jónak.
Mi megadjuk, lássuk mit ad nekünk Gregorius.
Ez a címke is sötét, vagy ezt is valamelyik szerzetes alkothatta a böjti időszakban, vagy a grafikust hívták meg egy cellába, hogy tervezze meg, és kevés inspirációt érezhetett, és/vagy kevés sört kapott.
Arról ne beszéljünk, milyen színt sikerült választani a címke hangsúlyos középső részének, nem szimpatikus szín.
Amit a címke elárul a sörről:
10,5 % alkoholtartalom, ez a Quadrupel középmezőnyébe tartozik. Az összetételben megjelenik a méz, ami ugyancsak a környékbeli vegyes virágméz és az angol szöveg itt is azzal hiteget, hogy palackos utóerjesztésű, ahogy a trappista sörök készülnek. de ez itt sem stimmel.
MEGJELENÉS
Hab: bézsszínű, finompórusú, nem annyira, mint a Bennonál, de erőteljes hab, habtartóssága inkább közepes
Szín: sötét vörösbarna, gesztenye, mondhatni sötét borostyán szín – a borostyán a sárgától a sötétbarnáig, akár feketéig minden színt lefed, így ezzel elég sok sörstílus színe leírható, de ez kevés orientációt ad.
Tisztaság: közepesen zavaros
Illat: erőteljes maláta, savanykás pörkölt kávé aroma, kevéssé érezhető karamellel. Érett gyümölcs illat – elsősorban füge, itt jelentkezik a háttérben a méz is halványan, alig érezhető komló.
A maláta és a gyümölcs aromák jól együtt élnek, harmonizálnak, az alkoholosság is érezhető
Íz: Ízben is az erőteljes maláta jelleg dominál karamell és a pörkölt jegyekkel.
A gyümölcsös íz aszalt fekete cseresznyére emlékeztet, megbújik a maláta íz mögött.
A komló keserű közepes intenzitású, az édes ízekkel együtt egy komplex keserű csoki ízt ad. Kávé és keserű csoki, összességében több érezhető, mint csak kakaó
Kortyérzet: Erős közepes test édes támasszal a háttérben, határozott keserűvel, ami együttesen egy keserű csokis-kakaós lecsengést eredményez. A szénsavtartalom inkább alacsony, nem emel ki egy összetevőt sem.
Az alkohol érezhető, de nem nyomul az előtérbe.
A komplexitás a Quadrupel sörre jellemző, a méz aromái a pörkölt malátával egy gazdag keserű csoki aromát adnak.
Óvatosan kell dekantálni, a karbonizáció alacsony.
A méz pozitív hatással van az illatra és az ízre is, komplexebb, játékosabb az összhatás és kicsit tompítja az alkoholosságot.
Ezzel egy fokkal könnyebben iható, de a magas alkoholtartalom miatt veszélyesebb sört kapunk.
Kellő visszafogottsággal fogyasszátok, egészségetekre!
Találkozunk a következő állomáson egy következő sörnél.
Fotók: Sörmérő