Ale Camino - Első állomás: Engelszell - Benno 2021-02-28
Ale Camino©️
Első állomás: Engelszell - Benno
Sörútra kelünk, az utazás kiinduló pontja a hozzánk legközelebbi trappista sörfőzde otthona az Engelszell-i apátság, Ausztria egyetlen trappista kolostora még éppen Felső-Ausztriában, kishíján már Németországban található.
A szorgalmas trappista szerzetesek sokáig likőr készítéssel foglalatoskodtak.
Aztán az Ausztriában is szaporodó sörfőzdék és a belga trappista sörök sikerén felbuzdulva 2012-ben az apátság épületegyüttesén belül létrehoztak egy sörfőzdét. A másik kritériumnak is megfelelnek, egy szerzetes irányításával történik a sörfőzés, így autentikus trappista sört főznek és így viselhetik a megkülönböztető jelzést.
A bevételt az apátság épületeinek fenntartására fordítják, nem kétséges, hogy ez a feltétel is teljesül.
Pozitívum, hogy a technológia fejlesztésére fordítják a bevétel egy részét annak ellenére, hogy egy relatíve új gyárról van szó.
A régió – Mühlviertel – az osztrák komlótermesztés hazája és itt található a családi tulajdonban lévő Plohberger malátagyár is.
A helyi alapanyagok felhasználásával ajánlják termékeiket a főoldalon, amit aztán részben maguk cáfolnak meg a sörök bemutatásánál.
De ez minket kevésbé izgat, nézzük a söröket.
De előbb még visszalépünk az apátokhoz, ugyanis az apátság 5 söre közül 3-nak névadója apát, vagy szerzetes. Érdemeik elismeréseként örökítették meg őket a cimkéken. Dícséretes, hogy a búzasört és a szűretlen ászoksört meghagyták névtelenül, így nem kell találgatni, milyen sörstílust képviselnek.
A mai sörünk a Benno, Bennot 1953-ban választották apáttá és apátsága idején újították fel teljes mértékben az apátság épületeit és a templomot.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen sörstílus képviselője a Benno. Saison és Biere de Garde mellett is kardoskodnak szakemberek. Mivel trappista sörről van szó és ha megnézzük a többi sörüket, én úgy gondolom, hogy a Belgian Dubbel stílushoz áll legközelebb a Benno.
Van persze benne egy kis csavar, cukor helyett mézet használnak és egy bajor eredetű komló Elzászban termelt fajtáját a Strisselspalt aromakomlót is felhasználnak. Talán nosztalgiából, visszasírják azt az időszakot , amikor Bajorországhoz tartozott ez a régió.
De most már tényleg lássuk a sört.
Az apátságnak nincs palackozója, a söröket a közeli Schlägl-i premontrei apátság sörfőzdéje palackozza. Szűretlen sörről beszélünk és még meg is utaztatják, így óvatosan kell kitölteni, mert van élesztő és fehérje üledék a palack alján, a Dubbel sörnél nem célszerű az üledék felkavarása és pohárba töltése.
Gondolom ennyi bevezető után kellőképpen felcsigázottan várjátok már a sört.
De még előtte jöjjön a sörfőzde hitvallása – Adjunk időt és türelmet a jónak. Lássuk, mennyire felel meg ennek a jelmondatnak a Benno.
A címke sötét, valamelyik szerzetes alkothatta a böjti időszakban a cellájában, kevés inspirációt érezhetett.
Amit elárulnak a sörről:
6,9 % alkoholtartalom, ez megfelel a Dubbel stílusnak, az összetételben feltüntetik a mézet, és palackos utóerjesztésű, ahogy a trappista sörök készülnek.
MEGJELENÉS
Szín: rézbe hajló borostyán szín
Hab: törtfehér, finompórusú, de nem erőteljes hab, közepes habtartóssággal
Tisztaság: enyhén- közepesen zavaros
Illat: határozott maláta, karamell és enyhe pörkölt aromákkal. Finoman érezhető észteres illat – aszalt barack és mazsola, érezhető méz.
Fűszeres-füves, enyhén érezhető komló illat
A maláta és a gyümölcs aromák jól harmonizálnak, alkoholosság nem érezhető.
Íz: Ízben is megjelenik a határozott maláta karakter a karamell és a pörkölt jegyekkel. A gyümölcsös észterek aszalt szilva, érett körte és napon aszalt sárgabarack ízekkel vannak jelen. De intenzitásban elmaradnak a maláta ízek mögött.
A komlóíz enyhe intenzitású, virágos-fűszeres karakterű.
Kortyérzet: Közepesen testes, maradék mézre emlékeztető édességgel – ha az ember tudja, hajlamos jobban érezni is. A karbonizáció-szénsavtartalom alacsony. Az utóízben határozottabban jelenik meg a komló keserűség, de nem bántó, kellemesen lecsengő.
Mind az illat, mind az íz összetettsége a Dubbel sörre jellemző, a (belga) trappista élesztőre utal.
Egy a stílusnak megfelelő Dubbel sör, nekem a szénsav kevés, emiatt a habképződés és tartósság is alacsonyabb. És nekem lehetne jobban letisztult, a sört mégsem kellene ennyire óvatosan dekantálni.
A méz egy összetettebb, izgalmasabb aromát és ízt ad és kevésbé érződik az alkohol a sörben.
Talán nem véletlen, hogy a belga trappista sörfőzdék nem voltak annyira elragadtatva, amikor nyolcadikként Engelszell bejelentkezett a Nemzetközi Trappista Szövetségbe.
Jó szívvel ajánlom nektek ezt a sört a nap lezárásaként.
Fotók: Sörmérő