Ale Camino - Hetedik állomás: Corsendonk - Agnus 2021-03-21
Sörútra keltünk és újabb állomáshoz értünk. Ez egy virtuális állomása a virtuális túránknak.
Kalapos királyunk, II. József bezáratta a Corsendork monostort és a sörfőzdét 1784-ben és így filmszakadás, vége a történetnek, pedig valaha maláta és sörgyár működött a monostorban. Így megszűnt a szerzetesekhez való bármilyen kötődés.
De sör van, ettől ne féljetek.
A Corsendonk egy újra élesztett márka, amelyet a Du Bocq sörfőzde készít a Corsendonk márka tulajdonosának, a sört nem főző Corsendonk sörfőzdének.
A Du Bocq sörfőzde egy farm téli foglalkoztatójaként jött létre 1858-ban Purnode-ban. Az őszi betakarítás és a tavaszi munkák kezdete közötti időszak értelmes kitöltésére kezdett sört főzni Martin Belot farmer. Fúrásnál találtak egy nagyon jó minőségű vizet adó réteget, így minden adott volt a sörfőzéshez.
Érdekes, hogy egy elég széles termékskálával indítottak, az asztali sörtől az erős sörökig, világos és barna sört is főztek.
La Gauloise márkanév alatt a 20. század elején egy barna ale-t készítettek és nagy sikerrel forgalmazták. Mint minden sörüket, kezdetben ezt is a szűk környezetükben értékesítették.
Csak a 80-as években léptek nemzetközi porondra, amikor a belga sörök iránti érdeklődés világszerte megnőtt.
Mai sörünk a Corsendonk márka Agnus Tripel söre. Korábban Agnus Dei volt a neve, de ez nagyon katolikus egyházi kötődésű volt – Isten báránya a katolikus mise része, eredete János evangéliuma, ezért váltottak ökumenikusra és maradt felekezetsemleges és csak bárány.
A palackon szitanyomottan a régi monostor pecsétje és őszintén, hogy a Corsendonk sörfőzde a disztribútora a sörnek.
A pici nyakcímke kevés információt ad, a 7,5 % alkoholtartalom, az allergén árpamaláta jelenléte és a palackos utóerjedés ténye azért megtudható.
MEGJELENÉS
Hab: dús, finompórusú fehér, jó habtartósság
Szín: világos arany- szalmasárga
Tisztaság: jól letisztult, csak halványan ködös, a palack alján látható kevés élesztő
Illat: fenolos-fűszeres, belga sörélesztőre jellemző illat, majd szegfűszeg, gyümölcsös -sárgabarack, mézes, narancsba hajló illat, érett körte, virágos komló, enyhe autolizált élesztő, mazsolás jelleg. Komplex, a belga apátsági élesztőre jellemző illat.
Íz: édes, karamell maláta íz, majd gyümölcs – sárgabarack, citrus, inkább narancs, mézes, érezhető alkohol, közepes intenzitású füves-fás keserű
Kortyérzet: közepesen testes, kellemes karbonizáció, lecsengés alkoholos és fanyar, füves-fás, nem kellemetlenül keserű
Ez egy rendben lévő Tripel, alkoholja az alsó tartományban van, de így ihatunk még egy pohárral, és nem kell ráfogni a nyuszira sem.
Egészségetekre, viszontlátásra, a következő Corsendonknál találkozunk.
Fotók: Sörmérő