Ale Camino- Kilencedik állomás: Augustijn - Donker 2021-03-31
Sörútra keltünk és most megpihenünk egy sör, az Augustijn Brune/Donker kedvéért.
Érdekes a sörfőzde története az Augustijnnal való együttműködés óta. Addig csak kereste a helyét a piacon, majd azzal, hogy elindult ezen a kolostori sör vonalon, egészen kreatívvá vált, nem sokkal ezt követően létrehozta saját márkáit, a Piraat-ot és a Gulden Draak-ot.
Aztán 1999-ben egy apátsági, sőt elismert belga apátsági sörrel, a Bornemmel bővítették a portfóliót, miután megállapodtak az apátsággal. És aztán visszanyúltak régi, elfeledett sörstílusokhoz is, pl. az Oud Bruin-höz. Így mára egy 7 márkából álló portfólió alakult ki.
Ezek a Baptist, a Gulden Draak, az Augustijn, a Piraat, a Monk’s Café, a Bornem és az 1784 Schelfaut Export. Ez utóbbi az alapításnak állít emléket és egyedüli láger stílusú söre a főzdének.
Az alapítás óta már a 7. generáció vezeti a sörfőzdét, a jó termék portfóliójuknak köszönhetően termelésük 60 %-át exportálják.
Ez a palack is része annak a 60%-nak.
Steinie palackban, fekete címkével, rajta egy gótikus üvegablak előtt egy sört főző középkori szerzetes, az Augustijn felirat itt is gót betűkkel, az alsó csík színe utal a sörre és a csíkban a felirat kolostori-monostori sör. A hátcimkén autentikus kolostori-monostori sör egy kis marketing megerősítést ad, 8 % alkoholtartalom, palackos utóerjedés, ami a fogyasztót érdekelheti. És a Van Steenberge sörfőzde logója, ami talán nem véletlenül szintén egy csúcsára állított hatszög, mint az ”Autentikus Trappista Termék” jelzés, de a szöveg nélkül, hogy azért különbözzön.
A felhasznált alapanyagok: árpamaláta, cukor, rizs, komló, élesztő. A rizs valószínűleg nem a középkori receptekből származik, mert bár ismert volt, de széleskörűen és persze sörfőzéshez aligha használták. Ez a Van Steenberge recept adaptációjával kerülhetett az alapanyagok közé, szárazabb, világosabb, kevésbé testes sört eredményez. Barna sörben nem igazán van létjogosultsága.
MEGJELENÉS
Hab: bézs-sötét krém színű, finompórusú, jó habtartósság
Szín: gesztenye
Tisztaság: relatíve tükrös, alig zavaros, a palackos utóerjedés miatt a palack alján van kevés élesztő
Illat: pörkölt maláta, élesztős-kenyeres, mazsola, aszalt gyümölcs-aszalt szilva, fenolos-füstös, égett cukor-karamell, pici csokoládé
Íz: elsőként pörkölt maláta, karamell, cukor, majd gyümölcsök - aszalt szilva, datolya, kicsi mazsola, füves komló, picit tapadó keserűvel és egy kevés alkohol. Komplex, még felfedezhető az ízben a kakaó-csokoládé száraz ízként
Kortyérzet: közepes testes, lágy füves-fás keserű, lecsengésben kicsit fűszeres-fenolos-borsos
Összességében egy jó Dubbel, az élesztő és a magasabb erjesztési hőmérséklet határozza meg a gyümölcsös észterek jelenlétét és így a karakteres ízét.
Fogyasszátok egészséggel!
Viszontlátásra, találkozunk a következő állomásunkon!