Ale Camino- Kilencedik állomás: Augustijn - Blond 2021-03-30
Sörútra keltünk és újabb állomáshoz érkeztünk. Egy olyan kombináció részesei leszünk, amilyen még nem volt. Egy Ágoston-rendi kolostor - a genti Augustijn - sörei a Van Steenberge sörfőzde előadásában.
Az Ágoston-rendiek nem annyira ismertek a sörfőzésben, mint a trappisták.
A genti kolostor sörfőzdéjéről keveset lehet tudni, nem sok írásos emlék maradt fenn. A 13. század végén kezdtek sörfőzésbe, gyakorlatuk tehát van benne.
Amikor a múlt század végén Belgiumban már látták az apátsági és trappista sörök sikerét, az Augustijn kolostor atyái megtendereztették a sörfőzdéket és a Van Steenberge főzde kapta meg a lehetőséget 1987-ben, hogy Augustijn sört főzzön és értékesítsen. Ehhez a régi recepteket és az élesztőtörzset is megkapta Van Steenberge, mármint a Jozef, a családi sörfőzde akkori vezetője.
A klasszikus portfóliót gyártják, Blond, Brune, Tripel. De mert nem apátság volt a genti, ezért a sör is csak kolostor sör.
Azért van Ágoston-rendi eredetű sörgyár, amely talán jobban ismert, az Augustiner-Bräu Münchenben. Ennek a sörfőzdének első írásos említése 1328-ból való.
Azután a 19. század elején a szekularizációs hullámban a szerzeteseknek el kellett hagyniuk
a kolostort, és a sörfőzde előbb állami, majd magán kézbe került és 2 évszázad alatt szépen növekedve ma már több, mint 1,6 millió hl-t gyárt.
Salzburgban egy jóval kisebb, étteremmel kombinált sörfőzde az Augustiner.
A rövid kitérő után most térjünk vissza a mai sörünkhöz, az Augustijn Blond-hoz, ami egy erős világos ale.
Steinie palackban, fekete címkvel, rajta egy gótikus üvegablak előtt egy sört főző középkori szerzetes, az Augustijn felirat itt is gót betűkkel, az alsó csík színe utal a sörre és a csíkban a felirat kolostori-monostori sör. A hátcímkén autentikus kolostori-monostori sör egy kis marketing megerősítést ad, 7 % alkoholtartalom, palackos utóerjedés, ami a fogyasztót érdekelheti. És a Van Steenberge sörfőzde logója, ami talán nem véletlenül szintén egy csúcsára állított hatszög, mint az ”Autentikus Trappista Termék” jelzés, de a szöveg nélkül, hogy azért különbözzön.
A felhasznált alapanyagok: árpamaláta, cukor, rizs, komló, élesztő. A rizs valószínűleg nem a középkori receptekből származik, mert bár ismert volt, de széleskörűen és persze sörfőzéshez aligha használták. Ez a Van Steenberge recept adaptációjával kerülhetett az alapanyagok közé, szárazabb, világosabb,kevésbé testes sört eredményez.
És akkor lássuk a sört:
MEGJELENÉS
Hab: fehér színű, finompórusú, jó közepes habtartósság
Szín: világos arany
Tisztaság: enyhén ködös, a palackos utóerjedés miatt a palack alján van kevés élesztő
Illat: élesztős, enyhén fűszeres- bors és szegfűszeg, narancsos- citrusos gyümölcs, halványan méz, füves-virágos komló illat
Íz: malátás-gabonás, narancsos-citromos gyümölcs jelleg, fűszeres kevés szegfűszeg, halványan banán, gyümölccsel jól harmonizáló keserű, füves-fás komló, kevés kenyeres-élesztős íz.
Kortyérzet: könnyű, kevésbé testes, kellemes, közepesnél alacsonyabb karbonizáció, virágos komlós lecsengés alkoholos melegséggel.
Egy rendben lévő erős világos ale, fogyaszzátok egészséggel!
Viszontlátásra a következő Augustijn sörrel!