Ale Camino - a Sörút 2021-02-27
Ale Camino©️
Mi ez, és miért most, kérdezhetitek.
Ez egy virtuális sörzarándoklat, szent helyeket keresünk fel, amelyekhez trappista vagy apátsági sörök kapcsolódnak.
Ezek legtöbbje a sörfőzde otthona is. Ale Camino, mert ezen sörök mindegyike Ale élesztővel készülő vagy Ale sör, azok közül is a legjobbak, legizgalmasabbak, legérdekesebbek.
És még mindig él, élnek ezek a sörök, hiszen szűretlenek, tehát az élesztő jelen van bennük és így folyamatosan alakulnak, élesztős ízek fejlődnek.
És élnek ezek a sörök azért is, mert sok közülük palackban utóerjedt, a palackba zárva az erjedés során az alkohol mellett képződő illékony észterek, aldehidek, magasabb alkoholok a sörben maradnak, izgalmas, komplex íz- és aroma élményt adnak.
Miért most?
Böjti időszakban vagyunk. Ezen sörstílusok létrejötte a böjti időszakhoz kötődik.
Az apátságokban a szerzetesek szerényen éltek-élnek - meditációval, imádsággal töltik idejüket.
Emellett az apátságok gazdasági-termelő tevékenységében részt vállalnak, gyógynövényekkel, sajtokkal, likőrökkel, sörökkel foglalatoskodtak és teszik ezt ma is.
Írástudó-tudós emberek lévén az évszázadok alatt felhalmozott tudásból tanulva tökéletesítették a termékeiket.
A szerzetesek aszkéta életmódja azt is jelentette, hogy csak híg, egyszerű sört kaptak a napi szerény étkezések mellé. Ebből azért legalább egy litert elfogyasztottak naponta. Ez még nem zavarta őket a napi tevékenységükben, nem zökkentette ki őket az elmélkedésből.
A böjti időszak komolyabb megpróbáltatást jelentett a szerzeteseknek, még szerényebb volt az étkezésük, ezért erre az időszakra erősebb, így kalóriadúsabb, táplálóbb sört kezdtek főzni.
Ezt a 17. század közepére teszik a krónikák.
Ahogy egyre jobb lett ez a böjti sör, úgy egyre hangosabban szólalt meg a lelkiismeretük, összeegyeztethető ez az élvezet a böjttel, ami a bűnbánat, a megtisztulás mellett a lemondást is jelentené?
És a legenda szerint ezt nem tudták magukban megnyugtató módon eldönteni, ezért a pápához fordultak, döntsön Őszentsége ebben lelkiismereti kérdéssé váló minőségi problémában. Így útnak indítottak egy ilyen hordó sört Rómába.
Hosszú úton hegyen-völgyön, fagyban és napsütésben rázkódva jutott el a sör a Szentatyához, ami addigra megbuggyant, megsavanyodott. A pápa megkóstolta és átérezve azt a szenvedést, amit eme lőre fogyasztása jelent a szerzeteseknek, engedélyezte számukra a böjti időszakban ennek a sörnek a fogyasztását.
Bár a szerzetesek ezeket az erősebb söröket a böjti időszakban fogyasztják, a vendégek és kereskedelmi fogalomba kerülve a fogyasztók számára ezek folyamatosan elérhetők.
És növekvő népszerűségnek is örvendenek.
És miért most, nem hamvazószerdán, amikor a böjt kezdődik?
Telihold van, ilyenkor a legtöbben energikusabbnak, tettre készebbnek érezzük magunkat.
Úgy gondolom ilyenkor célszerű nekivágni a zarándoklatnak, még ha ez egy virtuális sörút is.
Az a 22 sör, amelyeket a csomagban megkaphattok, négy ország apátságainak terméke és ezek jól reprezentálják a trappista sörstílusokat, de azért lazításként tettünk bele két witbiert is, azaz belga búza ale-t is.
Élvezzétek ezeket a söröket.
Bár a hozzátok vezető útjuk is hosszú volt, sokkal jobb élményben lesz részetek, mint hajdanán a pápának, így pápábbnak érezhetiteket magatokat a pápánál.
De bármennyire is csábító ennyi jó sör egyszerre, óvatosan, beosztva, felelősségteljesen fogyasszátok ezeket. A zarándoklat sem az út minél gyorsabb megtételéről szól, nem csak a cél elérése, hanem az odavezető út is fontos.
Ezen az úton én fogom Nektek bemutatni ezeket a söröket- hozzátéve néhány gondolatot az apátságról, sörfőzdéről.
Gyertek, útra fel, induljunk!
Találkozunk az első állomáson. Sziasztok!
Fotók: Sörmérő