Nők és sör férfias dolog a sörivás?
Az az elképzelés, hogy a sör (annak készítése és fogyasztása) kifejezetten maszkulin, férfias (férfiak által művelt és nekik szóló) dolog, a történelem tanúsága és a jelen valósága szerint is pusztán mese. Habbal. Sörhabbal.
Hosszú évszázadokon át a sörkészítés ugyanúgy a háztartás és a ház körüli tevékenység részeként a nők feladata volt, mint a főzés, a kenyér sütése. Egyes források ugyan arra utalnak, hogy a komlót már korábban is felhasználták a sörfőzéshez, e varázslatos növény első, modern értelemben is tudományos leírása történetesen szintén egy nőtől, Hildegard von Bingentől származik, a 12. századból. Luther feleségéről is tudjuk, hogy sörfőzdét vezetett; Shakespeare A két veronai nemes című művéből pedig azt is megtudjuk, hogy az ideális nő nem csupán a mosás, varrás, fejés terén van otthon, hanem a sörfőzésben is.
A méltán világhírű belga sörök között ma is számos olyat találunk, melyek igenis sokat köszönhetnek a nőknek. Csupán kettőt említenénk: egyrészt a Liefmans ma ismert ízvilágának kialakítása során 40 éven át volt meghatározó az a Rosa Merckx (a modern Belgium első női sörfőzője), akinek aláírása máig a Liefmans söreinek díszcsomagolását díszíti. Másrészt ki gondolná, hogy a szintén ikonikus Orval sörfőzője jelenleg szintén egy nő, Anne-Françoise Pypaert?
A sort még folytathatnánk, de inkább folyjon a sör!