Az ízlelhető belga történelem Az ízlelhető belga történelem
Érdemes néhány gondolat erejéig elkalandoznunk a belga sörfőzés történelmében. A terület, amelyet ma Belgiumnak nevezünk, az elmúlt két évezred során többször is cserélt gazdát. Így minden egyes hódító hagyott hátra maga után valamilyen örökséget. Volt idő, amikor római, volt pedig, amikor frank erők uralkodtak. A belga sörtörténelem kezdeti idején a sörfőzést az apátságok falain belül űzték. A X és XI. század fordulóján a ciszterci szerzetes rend tagjai saját fogyasztásra készítették söreiket. Sőt, mondhatni, ahány szerzetes rend, annyi sörfőzési szokással találkozhattunk a korai Belgium területén. Ezek után az apátsági sör elnevezés eredetét sem nehéz kitalálni. Napjainkban a boltokban kapható, például trappista sörök, az eredeti receptek, kritériumok alapján készülnek.
A Premontreieik hagyatéka
Kalandozzunk vissza a XIV. századba, ebből az időből származnak az első feljegyzések a premontrei rend sörfőzési tevékenységéről. Amely egészen az első világégésig tartott, amikor sajnálatos módon abbamaradt, mivel a kormányerőknek minden fémeszközre szökségük volt, hogy kiszolgálhassák a frontokon harcolókat fegyverrel, lőszerrel. Szerencsére csak pár évtizedet kellett várni, egészen pontosan 2014-ig, amikor a Huyghe sörfőzde az apátsági sörök felé mutatott tisztelete jeléül elkészítette saját, gazdag ízvilágú, fűszeres, kellemesen malátás világos apátsági sörét. (Jó tudni, hogy a Huyghe sörfőzde jegyzi a híres Delirium Tremenst is!)
Mit nevezünk apátsági sörnek?
A történelem hullámairól, evezzünk a sörszakma nyíltvizére, a következőkben összegyűjtjük az apátsági sörök jellemzőit, legyen az szín vagy ízvilág. Az apátsági sörök családja igen szerteágazó, többféle sört sorolhatunk közéjük, közös bennük a magas alkoholtartalom, színük lehet világos, félbarna, barna. Ízvilágukra jellemző az egyensúly és harmónia. Egyik íz sem dominál, érezhetjük a sör gyümölcsös ízjegyeit, keserű, édes ízét, a szénsav és alkohol tartalmát, savasságát. Amennyiben barna vagy félbarna sört kóstolunk, a pörkölési aromák és karamell ízei jelennek meg ízlelőbimbóinkon.
Milyen apátsági söröket ajánl a Belgasörmester?
Hallott már a Gallicáróll? A sörfőzde története megér egy hosszabb gondolatmenetet! (Későbbi bejegyzéseink során visszatárünk a témára!) A Gallica Opus egy autentikus Abbey (apátsági) stílusú, félbarna, felsőerjesztésű, háromszor malátázott belga sör. Ízére a keserű, édes-gyümölcsös ízvilág jellemző. 9%-os Alkoholtartalma, akár egy kellemes vörösboré. Ezért mindenképpen akkor ajánljuk, amikor tudja, hogy már nem kell volán mögé ülnie.
Ha teheti, mindenképpen érdemes megkóstolnia a Tripel Karmeliet-et! Már megjelenése is magával ragadó! Ahogyan a fehér, krémszerű, habja alatt a sör narancssárga színe feltűnik, mesés… Főzése során háromféle gabonát használnak fel: árpát, búzát és zabot. Ezen főzet elfogyasztását is nyugodt körülmények között ajánljuk, hogy élvezhesse az ízeket és ne kelljen törődnie a 9%-os alkoholtartalmával.
Az apátsági sörök listája és története itt még nem ért véget! Hamarosan folytatjuk!