A flamand vörös ale-ket gyakran nevezik 'Belgium burgundijainak' is, hisz nem csupán színükben, hanem aroma- és ízvilágukban is a borokra hajaznak. Ezekből a Nyugat-Flandriában főzött sörökből gyakorlatilag teljesen hiányoznak a keserű vonások, a savanyú aromák dominálnak teljes mértékben.
Nem létezik egy elfogadott leírása a típusnak, de mindenki tudja Belgiumban, hogy mire gondolnak amikor a flemish sour ale-ről van szó. Ami közös ezen típusú sörökben, hogy hibrid erjesztéssel készülnek. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges (irányított) erjedésüket követően a söröket hónapokig, vagy akár évekig tölgyfahordókban, érlelik tovább. A folyamat végén az elkészült söröket számos esetben „fiatal” sörökkel keverik, végül palackban érlelik. Ennek a különleges eljárásnak köszönhetik borra emlékeztető ízvilágukat, rendkívüli szomjoltó erejüket, és frissítő hatásukat.
flamand vörös ale-k tölgyfahordókban a Rodenbach sörfőzdében
forrás: www.palm.be