A legkülönlegesebb, legmeghökkentőbb és egyben leginkább megosztó sörök kategóriája, melybe csak a legnagyobb tudással és tapasztalattal rendelkező sörfőzdék remekművei nyerhetnek bebocsátást.
Azok a sörfőzdék, akik erre vállalkoznak, szinte minden esetben a saját csúcsterméküknek számító sörhöz nyúlnak és emelik azt még eggyel magasabb szintre: az elkészült sört olyan tölgyfahordókban érlelik tovább, melyet korábban másfajta alkoholtermék (bor, cognac, whiskey, stb.) készítéséhez használtak. A hordóban maradt mikroorganizmusok hatására egy újabb erjedési folyamat indul be a sörben.
A tölgyfa, valamint a benne elzárt nemes ital különleges, kifinomult ízek egész palettájával járulnak hozzá a sör karakteréhez. Ezeket a söröket általában csak limitált szériában hozzák forgalomba.
sörök hordós érlelés közben a Dubuisson sörfőzdében
forrás: https://www.dubuisson.com/en/