Hoegaarden
A Hoegaarden a 18. században egy nagy sörfőzde lett. A településen 1709-ben nem kevesebb, mint 12 sörfőzde működött. Ez a szám 1726-ban már 36-ra nőtt. A Hoegaarden utolsó sörfőzdéje, a Tomsin 1957-ben bezárt. Nem sokkal később, 1965-ben a falubeliek úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek az eredeti recept megőrzése érdekében. Pierre Celis tejesember megragadta a gyeplőt és a tejcsarnokában elkezdett főzni egy adagot, csak egy rézkazánt használva. Hamarosan kibővítette tevékenységét, és egy nagyobb épületbe költözött, a "De Kluis"-ba (A páncélterem). 1985-re a már évente több mint 75 000 hektolitert készített. Éppen amikor elkezdte volna az Egyesült Államokba exportálni, egy meglehetősen nagy tűzvész szertefoszlatta az álmait, mert megsemmisült a sörfőzde.Az eredeti belga búzasör nem veszhetett el, és nem is fog elveszni. Ma a Belgiumban eladott 10 búzasörből 9 a Hoegaardenből származik. Eközben az egyedi ízvilágot Európa-szerte, Észak-Amerikában, Ausztráliában, Szingapúrban és Kínában is értékelik és díjazzák. Hogy a világ más részein hogyan ejtik ki a nevet, az már egy másik történet.
+ bővebben