Mit jelent az, hogy egy sör apátsági? Egyátalán kik azok az apátok?
Honnan is indul a sörfőzés története?
A sör, mint ital mondhatni közel egyidős az általunk ismert emberi civilizációval. Az elmélet támogatói azzal érvelnek, hogy évezredekkel ezelőtt őseink a vadon termő árpából eleinte valami egyszerű kásafélét képesek voltak előállítani. A kása véletlenszerű spontán erjedésével már meg is született a ma általunk sörök elődje: egy vélhetően alacsony alkoholtartalmú, magas ásványianyag és vitamin tartalmú sűrű árpalé.
Ezt az 'ételt' sokkal könnyeb volt elkészíteni, mint vadászni, vagy halászni naphosszat. Ezen okból gondolja azt sok történész, hogy a letelepedett agrár életformára tértek át az őseink.
Veszélyes próbálkozások
A kora középkorban a sör még mindig hasonlított a jelenlegi formájához. Az ital alapját továbbra is az erjesztett gabona képezte, de emellett minden sörfőző 'mester' abból dolgozott, ami a rendelkezésére állt. Ízesítésre rendszerint olyan gyógy- és fűszernövényeket (pl. üröm, kakukkfű, rozmaring, kömény, fagyöngy stb.) használtak fel amelyeket a közeli kertekben, mezőkön vagy az erdőben találtak.
Sokszor a sörfőző a kelleténél merészebben fűszerezte az italát például fagyönggyel, ezzel nem csak mámoros hangulatot váltot ki a fogyasztókból, hanem esetenként hallucinációt, rosszabb esetben rosszullétet vagy halált is okozva.
A nép megmentői, a szerzetesek
Annak érdekében, hogy visszaszorítsák az önkéntes kotyvasztókat, akik esetenként - persze nem szándékosan - mérgezték a lakosságot, a szerzetesek szigorú szabályrendszert vezettek be a felhasználható alapanyagok tekintetében. Megszabták, hogy milyen növényeket és azokat milyen mennyiségben szabad a sörfőzéshez felhasználni, hogy megóvják a népet és önmagukat.
Ezidőben (XV. század) vált a komló a receptúrák szerves részévé, melynek köszönhetően a sörök elnyerték a mára általunk ismert ízvilágukat. Ám a komló nem csak a sör ízvilágáért felel, hanem rájöttek, hogy fertőtlenít és tartósít is egyben. Ezek mellett a komlónak nyugtató hatása is van, ráadásul a libidót is csökkenti, ami nagyon kapóra jött az apátság falain belül életeket eltöltő szerzetesek számára.
Kik azok az apátok?
Az apátok a kolostor legfőbb elöljárói, akik nagy tiszteletnek örvendtek a szerzetesek körében. Részben önálló joghatósággal rendelkeztek, de döntéshozatal előtt egyeztetniük kellett a tanácsosaikkal. Az apátokat a szerzetesrend egy életre választja szellemi vezetőjeként, gyakotlatilag ők Jézus Krisztus legfőbb helytartói.
Mitől lesz egy sör apátsági?
A kérdés továbbra is fennál, vajon melyik söröket lehet apátságinak nevezni?
Ahhoz, hogy egy ital az apátsági sör megnevezést viselhesse nem kell olyan szigorú előírásoknak megfelelni, mint a trappista testvéreiknek. Valójában az apátsági kifejezés nem egy specifikus típusra utal, sokkal inkább egy gyűjtőnév. Mondhatni minden trappista apátsági, de nem minden apátsági trappista.
Az apátsági söröket nem kötelező a kolostor falai között elkészíteni, a lényeg, hogy a sörfőzde bizonyítható történelmi kapcsolatban álljon a néhai, bár sok esetben ma is működő apátságokkal. Ezen felül a sörgyáraknak jogdíjat kell fizetniük az apátsági név használati jogáért a szerzetesrendnek. Természetesen ezen díjak a kolostor fenntartásához szükséges költségek fedezésére szolgálnak, illetve az azon felül megmaradó pénzösszeget jótékony célra fordítják. Továbbá az apátságoknak joga van beleszólni a sörgyártó vállalatok működésébe, azok kommunikációs és marketing tevékenységébe.