Merjünk sörrel főzni! 5 tipp a kezdéshez
Az elmúlt időszakban nem csak a globális sörkultúra éli forradalmi reneszánszát, az ehhez kapcsolódó gasztronómiai újitások és kísérletezések is fénykorukra jutottak. Hagyományosan az ételkultúránk mindennapos része a borral való főzés, illetve az ételek azokkal való párosítása, de mi a helyzet a sörrel? A főzés ezen területe még kevésbé ismert, de megannyi lehetőséget rejt magában!
A megválaszolatlan kérdések felderítésére bátorít mindenkit Nico Vandeheeren, a Kasteel sörfőzde képviselője, aki idegenvezetéseket tart a gyár területén. Nico egy igazi sétáló enciklopédia, mindent tud a különleges sörök készítéséről és a modern sörfőzés történetéről. Mindemellett séfként is dolgozik, ahol nyughatatlanul keresi a gasztro- és a sörkultúra párosításának lehetőségeit.
Nico 5 tippel készült, azoknak akik eddig nem voltak elég merészek belevágni a felfedezésbe.
1. Sörrel főzni közel sem ugyanaz, mint egy ételt sörrel párosítani
"Amikor sörrel főzünk, az részévé válik az ételnek, egy hozzávaló lesz. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ugyanezen sörrel párosítani az ételt."- mondja Nico.
Ha otthon főzünk sörrel természetesen az az egyszerűbb, ha a maradék sört szolgáljuk fel az étel mellé, de a legtöbb esetben nem ez a helyes eljárás. "Ne főzz 0,75l-es üveges sörrel, nem lesz szükséged annyira! Inkább válassz egy kicsi 0,33l-es sört, így nem marad meg annyi és választhatsz egy, az ételedhez igazán passzoló italt. Észre fogod venni, hogy a megfelelően kiválasztott sörök és az étel íze együtt mennyivel jobban harmonizál."
2. Mérlegeld a sör keserűségét
Nico jól tudja, hogy a sörrel főzés nem egy egzakt tudomány: "Minden sörnek más és más a keserűsége, amit neked kézben kell tudni tartani. Ne csüggedj, ha elsőre nem sikerült! Onnantól, hogy tudod kezelni a sör keserűségét, élvezet lesz a főzés minden mozzanata."
Leginkább a blond típusú sörök mondhatók keserűnek. "Egy Kasteel Rouge, egy St. Louis Premium Gueuze vagy egy Bacchus tekintetében a keserű ízjegyek kevésbé játszanak szerepet. Mondhatni, azokat hagyhatod tovább forrni anélkül, hogy elrontanád vele az ételt."- nevet Nico.
3. Főzz dobozos blond sörrel
Ahogy az előző pontban említettük, klasszikus blond sörökkel főzni nem egyszerű tudomány. Erre kínál megoldást Nico.
"Általánosságban elmondható, hogy a blond sörök kiválóan passzolnak halakhoz, kagylókhoz és egyéb tengergyümölcseihez. Lényegében bármilyen fehérbor alapú mártás elkészíthető blond típusú sörrel is. Például Filou-val is, de vigyázni kell, mert a Filou egy palackban másoderjesztett sör, ami akár rossz irányba is terelheti az ételed ízét, ha nem megfelelő időben rakod hozzá."
4. Sörrel főzés kezdőknek: kezd először Kasteel Rouge-al
Úgy érzed szívesen főznél sörrel, de nem tudod hol kezdd? Próbáld ki kezdésnek a Kasteel Rouge-t!
"A Kasteel Rouge se nem túl magas se nem túl alacsony alkoholtartalmú (8%). Se nem túl édes, se nem túl savanyú. Nem egy klasszikus gyümölcsös sör, mégis rendelkezik az utánozhatatlan meggyes ízzel. Mivel ennyire kiegyensúlyozott harmonikus sörről van szó, bátran ajánlom akár kezdőknek is. Készítsünk egy pörköltet vagy desszertet a Kasteel Rouge-al: a lehetőségek végtelenek és a hibafaktor is igen csekély.
"A Bacchus sörök is kiválóak bevezető gyanánt, nem kell aggódnod a keserűség miatt. A sör savanyú ízei kiválóan passzolnak például borjúmájhoz vagy édeskenyérhez. Ha nem hiszel nekem, próbálj csak kombinálni medvehagymát, Bacchus Raspberry-vel szinte bármilyen vörös hús mellé öntetként és magad is meg fogsz lepődni, milyen jól főzöl!"
5. Merj sörrel főzni
Nico a legfontosabb tanácsával zár: "A mersz a legfontosabb a konyhában! Nincs egy meghatározója a jó íznek, ezért kell mindent kipróbálni. Nincsenek szabályok, csináld, ahogy neked a leginkább ízlik. Ha nem sikerül, akkor se csüggedj. Nézd meg hol rontottad el és próbáld újra, csak így fejlődhet az ember."
"Merj, tapasztalj, kóstolj!" - Nico Vandeheeren