Ahogy azt a neve is jelzi (a saison franciául évszakot jelent) a saison vagy más néven farmhouse ale, egy idényjellegű, felsőerjesztésű sör, melyet tipikusan nyár végén vagy az aratás időszakában fogyasztottak. A saisonok főleg Belgium francia részének, Vallóniának a szüreti különlegességei.
Jellemzően a téli időszakban főzték ezeket két okból. Egyrészt ekkor kevesebb vagy egyáltalán nem is volt elvégzendő munka a földeken, másrészt a hidegebb időjárás jobban kedvezett az erjedésnek, ugyanis ekkor nem volt annyi mikroorganizmus a levegőben, ami beszennyezhette volna a készülő sört.
Ekkoriban nem volt egy egzakt recept, lényegében mindegyik földműves olyan gabonákból főzte a saját sörét, ami elérhető volt számára. Emiatt sokszor a klasszikus árpamaláta mellet, került a cefrébe zab, búza vagy rozs, illetve gyakran édesgyökérrel és ánizzsal ízesítették őket. Mindezt viszonylag rövid ideig, 5-6 hónapig érlelték még tovább, hogy az aratás időszakára fogyaszthatóvá váljon az idénymunkások (saisonniers) számára.
Ennek megfelelően a saison-ok, belga viszonyításban, jellemzően alacsony (4-6%) alkoholtartalmú, könnyed, savanykás sörök, gyakran gyümölcsös, fűszeres aromákkal. Ezek a sörök általában világosak, de előfordulnak sötétebb árnyalatokban is, de minden esetben könnyed testtel rendelkeznek, ennek ellenére nagyon komplex ízvilágúak.