Élesztő házilag sörből 2020-03-25
Hogyan tudom én is megcsinálni?
Amennyiben a sör palackban utóérlelt ale vagy búzasör, akkor elősegíthetjük az élesztő hatású mikroorganizmusok elszaporodását. A cukor segít beindítani a folyamatot, majd a liszt keményítőinek lebontása után szépen elszaporodnak és gyorsan használható sütési élesztő keletkezik házilag.
Íme a házilag elkészíthető élesztő receptje:
· 1dl palackban utóérlelt ale vagy (pasztőrözetlen, élesztős) búzasör
· 1 nagy evőkanál liszt
· 1 teáskanál lehetőleg barna cukor vagy méz (kristálycukorral is működik, de ezeknek magasabb a nitrogén tartalma, amely hatékonyabban elősegíti a szaporodás beindulását)
Elkészítés:
- Töltsd ki a söröd 2/3-át vagy 4/5-ét a poharadba, fogyaszd egészséggel!:)
- A megmaradt kb. 1dl sört a palack körkörös mozgatásával kavard fel, hogy az üveg alján leülepedett élesztőágyat megmozgasd, illetve, hogy az italban megmaradt szén-dioxid felszabadulhasson.
- Óvatosan öntsd ki egy tisztára mosott edénybe, tálba, befőttesüvegbe! Fontos, hogy a tálat és a sörös üveg száját is tisztára töröld annak érdekében, hogy semmilyen szennyező anyag ne kerülhessen bele a folyamatba.
- Add hozzá a lisztet és a cukrot vagy mézet, majd alaposan kavard össze az egészet, hogy ne maradjon csomós, így a maradék szén-dioxid is felszabadul.
- Szobahőmérsékleten, gézzel vagy egyéb vékony textíliával takard le (hisz elengedhetetlen a folyamat végbe menteléhez, hogy oxigénhez jusson) és hagyd állni legalább egy éjszakát!
A recept nagyjából 1 csomag élesztőnek felel meg, amit bátran használhatsz az otthoni sütéshez.
Mi van ha nincs nálam palackos erjesztésű sör?
Abban az esetben, ha ’csak’ szűrt, pasztőrözött sör áll a rendelkezésünkre, akkor egy keverék kultúrát tudunk szaporítani, ami nagyban hasonlít a kovász készítéséhez. A sör abban segít, hogy az alkoholtartalma segítségével valamennyire elnyomja az egyéb mikroorganizmusokat így több élesztő hatású mikróba tud keletkezni a keverékben. Tehát ez inkább átmenet a kovász és az élesztő között, de otthoni kenyérsütéshez ez is hibátlan.
Forrás: Sápi Róbert