Tripel

Nagyon komplex, általában palackban erjesztett sörök. Ízviláguk fő jellemzői a finom fűszeresség, valamint a gyümölcsös ízjegyek jelenléte. Édes ízekkel indulnak, melyek az utóízben is jelen vannak, esetenként hangsúlyos keserűség zárja a kortyot. Alkoholjuk magas, de az alkoholíz alig érezhető. Színük a halványsárgától az aranysárgáig terjed.

+ bővebben
Hol vásárolhatod meg: SörtérképOnline vásárlás

Tripel ismertető

  A tripel vagy másnéven triple, mint sörtípus több évszázados múltra tekint vissza. A kifejezés etimológiailag a 'háromszoros' szóra vezethető vissza, aminek történelmi okai vannak. Mint sok más kérdésre a sörfőzéssel kapcsolatban, itt is a kolostori szerzeteseknél kell keresni a választ.

  A hiedelem szerint a dubbel, tripel és quadrupel kifejezés onnan jön, hogy milyen erősre főzték a söreiket az apátságokban és eszerint milyen jelzést tettek a hordókra. A legerősebbre négy x került, a kevésbé erősre három és így tovább. Ez a történet azonban csak részben igaz. 

  A teljes valóság az, hogy régen úgy készítették a söröket, hogy az egyszer már a tripelhez felhasznált malátát újraáztatták, hiszen ennek még volt erjeszthető cukortartalma és abból főztek egy alacsonyabb alkoholtartalmú dubbel sört. Ekkoriban nem igazán készítettek még magasabb alkoholtartalmú quadrupel söröket, ezek az elmúlt fél évszázadban kerültek inkább előtérbe. 

  Manapság már úgy készítik a tripeleket, hogy az 'alap' blond sörhöz képest háromszor annyi gabonát adnak a malátához. Emiatt lesznek ezek a sörök magasabb alkoholtartamú, testes, rendkívül komplex sörök. 

Belga Sörmester
A Belga Sörmester elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes, kulturált italfogyasztásnak. A szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk, és őket kiszolgálni nem tudjuk. Kérjük, nyilatkozz, hogy betöltötted-e már 18. életéved!
nem múltam el