Gyümölcsös lambic

Napjainkban a belga sörpiac százával kínálja a nagy népszerűségnek örvendő, és a legkülönfélébb gyümölcsök hozzáadásával készült gyümölcssöröket. De nem volt ez mindig így. Sok évvel ezelőtt csak a helyi termékek voltak kaphatóak, így a sörözők sörválasztéka igencsak korlátozott volt. Viszont Brüsszelnek és vidékének volt egy savanykás helyi söre, a lambic, és volt egy apró szemű, ugyancsak savanykás, meggy fajtája - melyet flamandul kriek-nek neveznek -, és mivel adott anyagokból kellett dolgozni, kézen fekvő volt a kettő keverése.

+ bővebben
Hol vásárolhatod meg: SörtérképOnline vásárlás

Gyümölcsös lambic ismertető

  A tradícionálisan meggy felhasználásával készült gyümölcsös lambic-ok mellett voltak olyan sörök is, melyek málnával készültek. Ezek kisebb számban jelentek meg, hisz a málnát gondozni és leszedni sokkal fáradalmasabb munka. A hagyomány szerint a gyümölcsöket egészben kell hozzáadni a tiszta lambic-hoz vagy a gueuze-höz, majd 1-2 hónapig együtt érlelni azokat. Ennél tovább nem igen szabad, mert a meggymag, ha sokáig van áztatva, keserűvé teszi a sört. 

cseresznye hozzáadása a lambic sörhöz
meggy hozzáadása a lambic sörhöz
kép forrása: allaboutbeer.com/

  Napjainkban már nem csak ezek felhasználásával készítenek gyümölcsös lambic söröket, hanem olyan különböző gyümölcsökkel, mint a barack, alma, feketeribizli vagy különböző trópusi gyümölcsök. Gyakran a megfelelő szín elérésének érdekében bodzabogyót is adnak a főzetekhez. A hozzáadott gyümölcsök formájukban is megváltoztak, nem ritka, hogy pürésítve, lepárolt formában vagy szirupként (ezt coulisnak, ejtsd: 'kuli', nevezik) adják hozzá ezeket a sörökhöz. Ezeken felül újra egyre népszerűbb a gyümölcs ágyon érlelés is, amivel egy sokkal karakteresebb, komplex ízvilágot tudnak elérni. 

  Az elkészült söröket, szinte kivétel nélkül, minden esetben a palackban további 5-6 hónapig kondícionálják (összeérlelik) és csak ezután kerülnek piaci forgalomba. Néha a megmaradt gyümölcsöt megtartják, hogy egy másik főzethez is hozzá adhassák, ezeket nevezzük kései palackozású söröknek. 

 

Belga Sörmester
A Belga Sörmester elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes, kulturált italfogyasztásnak. A szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk, és őket kiszolgálni nem tudjuk. Kérjük, nyilatkozz, hogy betöltötted-e már 18. életéved!
nem múltam el