Dubbel
Közepesen testes barna sörök. Ízvilágukra jellemző a malátaédesség, a csokoládé és karamell ízek, a gyümölcsös ízjegyek jelenléte, valamint a visszafogott komlókeserűség. Általában palackban erjesztett sörök.
+ bővebbenKözepesen testes barna sörök. Ízvilágukra jellemző a malátaédesség, a csokoládé és karamell ízek, a gyümölcsös ízjegyek jelenléte, valamint a visszafogott komlókeserűség. Általában palackban erjesztett sörök.
+ bővebbenA dubbel vagy másképpen double, mint sörtípus több évszázados múltra tekint vissza. A kifejezés etimológiailag a 'kétszeres' szóra vezethető vissza, aminek történelmi okai vannak. Mint sok más kérdésre a sörfőzéssel kapcsolatban, itt is a kolostori szerzeteseknél kell keresni a választ.
A hiedelem szerint a dubbel, tripel és quadrupel kifejezés onnan jön, hogy milyen erősre főzték a söreiket az apátságokban és eszerint milyen jelzést tettek a hordókra. A legerősebbre négy x került, a kevésbé erősre három és így tovább. Ez a történet azonban csak részben igaz.
A teljes valóság az, hogy régen úgy készítették a söröket, hogy az egyszer már a tripelhez felhasznált malátát újraáztatták, hiszen ennek még volt erjeszthető cukortartalma és abból főztek egy alacsonyabb alkoholtartalmú dubbel sört. Ekkoriban nem igazán készítettek még magasabb alkoholtartalmú quadrupel söröket, ezek az elmúlt fél évszázadban kerültek inkább előtérbe.
Manapság már úgy készítik a dubbeleket, hogy az 'alap' blond sörhöz képest kétszer annyi gabonát adnak a malátához. Barna színét leggyakrabban nem a maláta pörkölésétől kapja, hanem a hozzáadott kandiscukor vagy melasz hatására válnak ezek a sörök sötétebbé.