De Gouden Boom

A De Gouden Boom sörfőzde Brugge történelmi központjában található, ahol Jan Hugheins már 1455-ben sört főzött. Az épület, melyet 1872-ben Jules Vanneste vásárolt meg, adott otthont a ’t Hamerken szeszfőzdének is. 1889-től Vanneste egyre inkább a ’t Hamerken név alatti felső erjesztésű sörök készítésére koncentrált, melyek igen népszerűek voltak Brugge környékén.

+ bővebben
Hol vásárolhatod meg: SörtérképOnline vásárlás

De Gouden Boom ismertető

A De Gouden Boom sörfőzde Brugge történelmi központjában található, ahol Jan Hugheins már 1455-ben sört főzött. Az épület, melyet 1872-ben Jules Vanneste vásárolt meg, adott otthont a ’t Hamerken szeszfőzdének is. 1889-től Vanneste egyre inkább a ’t Hamerken név alatti felső erjesztésű sörök készítésére koncentrált, melyek igen népszerűek voltak Brugge környékén. A De Gouden Boom név, melyet 1983-ban kapott a sörfőzde, Merész Károly burgundi herceg és Yorki Margit 1468-as esküvőjére utal, amikor is az esemény tiszteletére rendezett lovagi tornán a győztes egy aranyozott fát - Gouden Boom, Brugge szimbóluma - kapott jutalmul.

A De Gouden Boom által főzött Brugge Tripel és az ugyancsak itt készült Steenbrugge apátsági sörök titka az ún. „gruut”: gyógyfüvek és fűszerek keveréke, melyet e sörök ízesítésére használnak. Ennek a keveréknek az eladási monopóliuma a ma múzeumként látogatható Gruuthuse kezében volt évszázadokon át.

1084-ben a később szentté avatott Soissons-i Arnold megalapítja apátságát Oudenburgban, ahol sört is főz és híveit is arra buzdítja, hogy az egészségtelennek tekintett ivóvíz helyett inkább sört igyanak - a legenda szerint ennek a jó szokásnak köszönhetően a pestis idején sokan megmenekültek a biztos haláltól. 1934-ben az apátság átköltözött az új Steenbrugge-i Szent Péter apátságba, ahol a sörfőzés hagyományai egészen a második világháború kezdetéig tovább éltek.

2003-ban pedig két esemény is történt: a De Gouden Boom sörfőzdét átvette a Palm, ezzel egyidőben a Steenbrugge-i apátság is a Palm sörfőzdét bízta meg, hogy kellő szakértelemmel vigye tovább az évszázados apátsági sörfőzdei hagyományokat.

Belga Sörmester
A Belga Sörmester elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes, kulturált italfogyasztásnak. A szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk, és őket kiszolgálni nem tudjuk. Kérjük, nyilatkozz, hogy betöltötted-e már 18. életéved!
nem múltam el