Affligem

A legenda szerint nem sokkal az első ezredfordulót követően hat rablólovag érkezett és telepedett le a Brüsszeltől alig 20 kilométerre található területen. Ezek a lovagok hátat fordítottak eddigi, erőszakos életüknek, megtértek, megbánták bűneiket, és Isten iránt érzett szeretetük és a jó keresztény élet iránti elkötelezettségük jeléül egy apátságot emeltettek, melybe bencés szerzeteseket hívtak. Ez volt az 1074-ben alapított Affligem apátság.

+ bővebben
Affligem Blond
Sör neve:Affligem Blond
Affligem Dubbel
Sör neve:Affligem Dubbel
Affligem Tripel
Sör neve:Affligem Tripel
Hol vásárolhatod meg: SörtérképOnline vásárlás

Affligem ismertető

Ez az apátság nekünk sörbarátoknak elsősorban azért fontos, mert az itt élő szerzeteseknek köszönhetjük imádott söreink egyik legfontosabb összetevőjét: a komlót. Az Affligem apátságról úgy tartják, hogy ez volt az az intézmény, ahonnan a sörfőzési szempontból varázslatosnak nevezhető növény, a komló világhódító útjára indult. Az apátság melletti földeken komlót termesztettek, és természetesen használtak söreik készítéséhez.  Bár a komló a sörre kifejtett áldásos hatását egy bizonyos Bingeni Hildegrand, a "jövőbe látó" Apátnő jegyezte le először, sokan mégis az Affligem apátság  munkájának tulajdonítják a komló, mint alapanyag széleskörű elterjesztését. Ez az áldásos hatás nem a komló keserű íze, hanem antibakteriális hatása volt. Az Affligem apátság egy idő után nem csak saját használatára termesztett komlót, hanem kereskedett is a vele. Sikereinek köszönhetően a komló használata, valamint termesztése először Belgiumban terjedt el, majd a legenda szerint az affligemi apátságból Angliába érkező szerzetesek terjesztették el ebben az országban is. 
Ez a nagy múltra visszatekintő apátság az évszázadok alatt rengeteg szenvedésen ment keresztül: átvészelt számos függetlenségi és vallási háborút,  a Francia forradalmat, mely során az apátság egy részét lerombolták, a szerzeteseket elűzték, az apátság földjeit pedig elkobozták. Az utolsó nagy megpróbáltatás a II. Világháború volt. A szerzetesek mindannyiszor visszatértek, újjáépítették a lerombolt épületeket, újraszervezték a közösséget, és ott folytatták áldásos tevékenységeiket, ahol korábban kényszerből abbahagyták. Emiatt napjainkban úgy tekintenek rá - elsősorban a belgák -, mint arra az intézményre, mely emléket állít a szerzetesek szenvedéseinek, valamint a keresztény egyház megkérdőjelezhetetlenül fontos szerepének a sörfőzés tudományának fejlődésében. 
Az Affligem apátság nem csak a sörfőzés tudományának fejlődésében játszott fontos szerepet. Azok közé az apátságok közé tartozott, melyek az eltelt évszázadok alatt kulturális központtá nőtték ki magukat, élen jártak különböző tudományokban, oktatásban, sőt nagy befolyásuk volt az akkori politikai életre is.
Belga Sörmester
A Belga Sörmester elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes, kulturált italfogyasztásnak. A szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk, és őket kiszolgálni nem tudjuk. Kérjük, nyilatkozz, hogy betöltötted-e már 18. életéved!
nem múltam el