Az első apátsági sör 2018-01-23
A sör, mint ital mondhatni közel egyidős az emberiséggel. Már az olyan ókori nagy birodalmak falai között is folyt sörfőzés és sörfogyasztás, mint Egyiptom vagy Kína. Pontosabban, a sörhöz hasonló ital előállítása és fogyasztása, mivel az akkori nedű, sem ízében, sem megjelenésében nem hasonlított a ma ismert sörökhöz, csupán erjesztett gabonából készültek.
A képen: Ősi egyiptomi sörfőzők
Kalandos sörkezdetek
Tegyünk egy nagyobb időbeli ugrást az ókori civilizációktól a kora középkorig! Ez időtájt a sör még mindig nem hasonlított a jelenlegi formájához, a sörfőzés alapját a már említett erjedő gabona képezte. Minden sörfőző abból dolgozott, amije volt. Ízesítésre rendszerint olyan (fűszer, gyógy)növényeket (pl. üröm, kakukkfű, rozmaring, kömény) használtak fel, amelyek a közeli kertekben nőttek. Sokszor a sörfőző mester merészebb volt a kelleténél és egy-egy főzete nem csak jó kedvet hozott fogyasztójának, hanem jobb esetben némi hallucinációt, rosszabb esetben pedig rosszullétet vagy akár halált is. A sör mai jellegzetes ízét adó komló csak a XV. század vége felé lett a receptúrák szerves része, egyes források szerint ez már a X. században kezdődött. A komló nem csak a sör ízéért felelt, hanem felfedezték, hogy általa hosszabb ideig is eláll egy-egy főzet.
Tudja, ki a sörfőzők és sörivók védőszentje?

Annak érdekében, hogy visszaszorítsák az önkéntes kotyvasztókat, akik némely esetben mérgezték a sörkedvelőket, a kolostorok szerzetesei komoly szabályozásokat vezettek be és egyre nagyobb szeletet sajátítottak ki maguknak a sörfőzés világából. Ekkor terjedt el a komló is, mint ízesítő tartósító összetevő a korábbi gyógynövények helyett. Ezzel a sör elnyerte ma is ismert “komlós” ízének kezdeti változatát.
Kóstoljon meg egy, a tradíciókat el nem feledő belga apátsági sört!
(1).png)
Volt már szerencséje a Corsendonk Pater Noster söréhez? Illata és ízvilága magával ragadó! Kinyitását követő első pillanatokban gyümölcsös, égetett újhordó illat kényezteti orrunkat, amely felkészít az ízek harmonikus háborújára. Ezt az első korty után érezhetjük is, amikor a csokoládé, koriander, mazsola íze hatalmába keríti a gyanútlan kóstolót! Apátsági dubbelhez méltó, 7,5%-os alkoholfoka garancia az ellazulásra. Egészségünkre!
Azért, jó látni, hogy a sörfőzés és sörfogyasztás milyen magas szintre eljutott napjainkra. A kultúrált sör (alkohol) fogyasztás a gasztronómia szerves részét képezik, ezért ne csak egy italként tekintsünk például a sörre, amelytől mámoros állapotba kerülünk, hanem tanuljuk meg értékelni a benne rejlő értékeket, a történelem viszontagságait átívelő tradíciókat és ízvilágot.