A trappisták éke, a sör 2018-03-27
Első hallásra legtöbbünk fülében ismerősen cseng a trappista jelző, amelyre a felénk elterjedt, piros csomagolással ellátott, nagy kerek sajt jelenik meg lelki szemeink előtt. Ám ezen sajtok előállítása egyáltalán nem követi a szigorú trappista elveket. Kik valójában a trappista szerzetesek, mivel foglalkoznak napjainkban és mi jellemző a trappista sörökre? Bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ!
Élet a trappista rendben
A rendet a XVII. századi Normandiában Armand-Jean Bouthillier de Rancé alapította. Nem is gondolnánk, hogy a trappista szerzetesek élete milyen szigorú rendszert követ, nem gyengéknek való, teljes elköteleződést, tiszta hitet igényel. Mindennapjaikra az állandó hallgatás, kemény fizikai munka, naponta többszöri imádkozás jellemző. Mindenkinek megvan a saját feladata, például a sör főzése, növények gondozása, az étel előállítása vagy éppen a könyvek rendszerezése és még sok más teendő. Egy trappista szerzetes életének egyetlen célja és értelme, Isten szeretete. A kolostor falai között nem csak sört és sajtot állítanak elő, hanem kenyeret, rövid italokat, húst, olajat, kozmetikumokat és liturgikus tárgyakat.
Mitől lehet egy sör trappista sör?
Ahhoz, hogy egy sört (sörfőzdét) trappista jelzővel láthassanak el, három komoly kritériumnak kell megfelelnie:
Egy trappista sörfőzde első és legfontosabb célja a jótékony célok megvalósítása és önfenntartás, erőteljesen háttérbe szorítva a profitszerzést!
A sör elkészítésének mindenképpen kapcsolódnia kell a trappistákhoz, a sör főzését a trappista apátság falain belül kell véghez vinni és a szerzeteseknek felügyelniük kell a teljes folyamatot
A trappista közösség határozza meg a sörfőzés teljes folyamatát, a sörfőzde üzemeltetését, és az értékesítés lehetséges területeit.
Mi az a Nemzetközi Trappista Szövetség?
A szövetséget (International Trappist Association) 1997-ben alapította meg hat belga, egy holland és egy német apátság.
belga apátságok: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle
német apátság: Mariawald
Holland apátság: Koningshoeven
Céljuk, a trappista jelzőt hamisan, nem kiérdemelten alkalmazók kiszorítás a piacról, ezáltal a valódi trappista értékek és minőség közvetítése az érdeklődők felé. A valódi trappista termékeket egyedi címkével látják el, ilyen termék a sör, sajt, bor, kozmetikumok stb.
Trappista sörök napjainkban
Láthattuk, hogy a trappista jelző használatának komoly szabályozása van. Ennek köszönhetően világi viszonylatban is csak annyi sörfőzde nyerte el a kiváltságot, amelyet két kezünkön meg tudunk számolni.
Összesen tíz ilyen sörfőzde van a világon, ebből hat Belgium, kettő Hollandia, egy Ausztria, egy pedig az Egyesült Államok területén található.
A Belgasörmester ezt a trappista sört ajánlja
A trappista sörök mindegyike különleges, ám ezúttal egy kimondottan különleges, egyedi ízvilágú sört szeretnénk, ha megízlelnének, ez pedig nem más, mint az Orval Trappist Ale. Azaz az Orval ale típusú trappista söre. A pohárban lévő sör tetején megpihenő hab tekintélyt parancsolóan, keményen őrzi helyét, nem roskad össze, amely alatt az ital sötétbarna borostyán színben folytatódik. Illata kellemes citrusos jegyeket vonultat fel, ízében a friss citrusosság mellett karamell és méz érezhető, utóíze hosszú, komlós-savas. A világ legkeserűbb sörei között tartják számon, de izgalomra semmi ok, a tapasztalható ízek egy egészet alkotnak.
Forrás: Forrás1, Forrás2, Forrás3, Forrás4