Nők nélkül sör sem volna! 2020-03-08
A sörfőzési tevékenység legkorábbról visszamardt feljegyzései kb. 9000 évesek, az ókori Kínából.
Már Egyiptomban is...
Az egyiptomban zajló sörfőzésre egy korábbi cikkünkben már utaltunk. Érdekesség, hogy a fennmaradt történetek szerint Ozirisz tanította Egyiptom népét a sörfőzés művészetére, Istennője pedig Tenenit, akinek a nevéből származik a sör egyik egyiptomi elnevezése is a tenenu. Tenenit nevéhez kapcsolódik továbbá a várandósság és a gyermeknemzés hitvilága is, véletlen volna? Ez időtájt a sör előállítása felelősségteljes munkának számított hiszen a társadalom minden tagja, még a gyermekek is, fogyasztották az ásványi anyagokkal teli italt. Eredetileg a nők látták el ezt a feladatatot. Felelősségteljes feladat volt, hiszen állítólag a félresikeredett sör főzője életével fizetett hibájáért.
Csak az elit!
Mára már majdnem elfeledett Wari birodalom kultúrájában Peruban, különleges jelentősséget tulajdonítottak a 'chica'-nak nevezett sörszerű italnak. Vallásos szertartások alkalmával fogyasztották, egyedi vallási motívumokkal díszített poharakból. Az érdekesség, hogy a fennmaradt tárgyi bizonyítékok szerint az ital elkészítésében csak magas rangú, nemes származású nők vehettek részt.
Wari edények, poharak
Miért a nők feladata volt a sörfőzés?
A férfi és női feladatok hagyományos megoszlása szerint a házimunka a nők feladata volt, míg a vadászat, pénz szerzés a férfiakat illette. (Tudjuk, ez napjainkban már máshogy fest.) A házimunkához tartozott a mosás, takarítás, főzés. Egészen a kolostori sörfőzés megjelenéséig a nők a házimunka részeként készítettek sört, saját felhasználásra.
Mit tartanak fontosnak a hölgyek a sörben?
A Sör Mi több (http://sorszovetseg.hu) által 2016-ban elvégzett kutatásból sok mindenre fény derül a nők és a sör kapcsolatát illetően, a felmérés során több, mint 1300 nőt kérdeztek meg a témáról. A megkérdezettek háromnegyede szívesen fogyaszt sört, a válaszadók 70%-a tartotta kiemelten fontosnak a sörök ízét. A legkedveltebb sörtípus a pils és a lager volt. Érdekes tudni, hogy a fiatalabb hölgyek körében az üdítő, míg az idősebbek körében a markánsabb ízvilágú sörök kerülnek
előtérbe. Nem csak a “Mit fogyasztanak szívesen?” kérdés fontos, hanem a “Miből fogyasztják szívesen?” kérdés is. A pohár formája, kialakítása a férfiak és a hölgyek körében is nagy fontossággal bír, hiszen először mindent a szemünkkel kóstolunk meg.
A sörfogyasztási szokások is változnak
Az elmúlt 10 évben a nők sörfogyasztási szokásai nagyban megváltoztak, köszönhetően a gyümölcsös söröknek. Eljött az, a számunkra mindenképpen idilli állapot, amikor nyilvános szórakozóhelyen is egyre többször látunk sört ízlelgető nőket. Régebbi „motorosok” biztosan emlékeznek azokra az időszakokra, amikor a kezükben sörrel feltűnő hölgyek kuriózumnak számítottak. Napjainkra ez már teljesen megváltozott, egyre több nő fogyaszt sört, különösen nagy érdeklődést mutatva a gyümölcsös sörök iránt.
A hagyomány tovább él!
A modern, belga sörfőzés történelme során első sörfőző nőként, Rosa Merckx, közel 40 évesen átformálta a Liefmans receptúráját, megteremtve az általunk ma ismert ízvilágot. Rosa emlékét őrizve, az aláírása a mai napig ott díszeleg a sörök díszcsomagolásán.
Rosa Merckx